“Yaşlanmak Güzeldir” kitabı

Kadir AYTAR

Bestami Çiftçi’nin kaleme aldığı “Yaşlanmak Güzeldir” kitabı Merak Yayınları arasında yerini aldı. Merak Yayınları’nın bu eser ile yayın hayatına ilk adımını atmış olması da işin bir başka güzel tarafı.

Kitabın başlığına bakarak sadece yaşlılar için yazılmış olduğunu söylemek doğru olmaz. Gençlerin de ileriki yaşlarda başlarına gelecek olan yaşlılıktan ve yaşlılık psikolojisinden haberdar olmalarını sağlaması, şu anda yanıbaşlarında birlikte yaşamakta oldukları ihtiyar yakınlarını anlamada bir rehber niteliği taşıması kitabı okuyan herkes tarafından rahatlıkla anlaşılacaktır.

Kitapta; gençlik ve yetişkinlik çağını aşarak yaşlanmakta olan bir insanın, yaşlılığın olumsuz psikolojik baskılarından kurtulma çabaları, yaşlılığın güzel yönleri ve yaşlılığın zevkle yaşanabilir bir hayat evresi olduğunun kabullenilmesi konusu anlatılmaktadır. Kitap, yaşlandığının farkına varan ve bundan dolayı da korkuya kapılan insanlara “yaşlanma korkusu”nu yenme terapisi uygulamakta, inanca dayalı teselliler vererek, çıkış yolları sunmakta ve uhrevi bir bakış açısıyla ebedi bir âlemin anahtarını sunmaktadır.

Kitap, insanın kendisiyle ve hayatının bu evresiyle yüzleşmesi açısından çok önem arz ediyor. Yazarın başkalarına nasihat, tavsiye veya öneri şeklinde yön vermek yerine kendisiyle söyleşmesi ve ruhuna, karşılaştığı bu gerçeği kabul ettirme yolunu seçmesi, Bediüzzaman’ın “ey nefsim” hitabıyla kullandığı yöntemi ve “Eğitim nefisle başlar” düsturunu esas aldığını gösteriyor.

On teselliden oluşan kitapta yazar problemlerin üzerine çekinmeden gitmekte, derin düşünce tahlilleri yaparak çözüme kavuşturmaktadır. Aşağıdaki alıntılar bunu göstermek açısından güzel bir örnek olacaktır:

“Anlıyorum ki, kendimi yaşlılığa maruz görmememin sebebi, ölüm korkummuş meğer. Çünkü yaşlılık dönemim, ömrümün diğer aşamalarına göre, ölüme daha yakın olma anlamı taşıyordu. Ruhumda ebedi yaşama arzusu olduğundan ölüme daha yakın olduğumu düşündüğüm yaşlanmayı kabullenemiyormuşum.”  (s: 23)

“Korkunç olan yaşlanmak değil zaten. Yaşlı olduğunu kabul etmeyip bir genç edasıyla dünyaya daha bir hırsla yapışmaktır korkunç olan. Oysa dünya durmuyor gidiyor; insan da içinde beraberce gidiyor. Bak ihtiyarlık güneşi kulaklarımızın üzerinden çoktan doğdu bile. İnkâr etmek veya kabullenmemek bir çare midir gerçeklerden kaçmak için? Güneşe karşı gözünü kapayan sadece kendine karanlık yapmaz mı hayatı?

Ömür yolculuğunun her durağı güzeldir; yaşlanma durağı da öyle… Sadece yaşlılığın hakiki manasını görecek bir yakıngözlüğü lazım bize; hani 45'inden sonra burun üzerine indirip, elimize aldığımız bir kitabı okumak için kullandığımız yakın gözlüğü gibi bir gözlük…” (s: 18)

Kitap, Bediüzzaman’ın İhtiyarlar Risalesi’nde geçen; “Ehl-i gafletin nazarında soğuk ve sakil görünen ihtiyarlığı, o nur-ı tevhid ile çok hafif ve hararetli ve nurlu gördüm.” (41) ifadesinin yazarın dünyasında manalarının açılıp sümbüllenmiş hali gibidir.


Yazarın iyi bir eğitim geçmişi var. Eğitimci olması, gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında iyi eğitimler alması, eğitimcilik alanında kazandığı deneyimler, araştırma ve yayın hayatı, özellikle de ölçme ve değerlendirme projelerine odaklanması, yazarın insanlara yaklaşım tarzında yeni ve özgün yöntemler geliştirmiş olduğunu göstermektedir. Yazar, “Yaşlanmak Güzeldir” eseriyle öncelikle kendisini ölçüp tartmanın ve karşılaştığı problemlere meşru ve makul çözümler üretmenin sınavını vermiş olduğunu ispatlamaktadır.

Yazarın daha önce yayımlanan; “Eğitsek de mi Saklasak”, “Öğretmen Odası Söyleşileri” “Sınıfta 40 Dakika”, “Kör Nokta”, “33 Bilet” “Sosyal Davranış Kuralları ve Görgü” isimli kitapları; eğitim, kişisel gelişim ve insan psikolojisi alanındaki okuyucu ile paylaştığı gayretlerinin birer ürünüdür ve “Ömür yolculuğunun her durağı güzeldir” ifadesinin güzel bir uygulama alanıdır.

Bu çalışmalarla insan hayatındaki gafletli ve kör noktaları kendine has bir yöntemle görme ve gösterme çabası yazarın geleceğe yönelik daha çok güzel projelere imza atacağının müjdelerini vermektedir.   

Gerek üslup ve gerekse anlatım akıcılığı bakımından hiç sıkılmadan bir solukta okuyabileceğiniz “Yaşlanmak Güzeldir” kitabında, aslında yazarın ruh ve düşünce penceresinden içeri girerek kendinizden çok şeyler bulacağınızdan ve farklı bir dünyaya açıldığınızı hissedeceğinizden eminiz. 

Bestami Çiftçi’yi ve Merak Yayınlarını tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyor, genç-yaşlı herkesin bu kitabı okumasını tavsiye ediyoruz. Teselli bulmanız dileklerimizle…

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.