Yaşlılardan İhtiyarlar Risalesi önerileri

İhtiyarlar Risalesi Çalıştayı Şanlıurfa'da düzenledi

Risale Akademi İhtiyarlar Risalesi Çalıştayı düzenledi. Şanlıurfa Hotel El Ruha’da gerçekleştirilen çalıştayda “İhtiyarlar Risalesi’nden ne anlıyoruz? Topluma bu konuda nasıl yararlı olunabilir?” sorusuna cevap arandı.

Müzakerelerde konu edilen hususlar şu şekilde maddeleştirildi:

1. “Risale-i Nur’ları tanımadan evvel ihtiyarlıktan şikayet ediyorduk, şimdi ise ihtiyarlığımızdan memnunuz” diyen yaşlıların çok olduğu gerçeğinden hareketle Risale-i Nur’un şahs-ı manevisi topluma izah edilmelidir.

2. İhtiyar olunmadan evvel gençlik iyi değerlendirilmeli ve hakkı verilmeli. Çünkü ihtiyarlıkta hafıza zayıflıyor. İleride ihtiyar olacak olan gençler şimdiden eğitilmelidir. Onlara sabır ve saygı öğretilmelidir. Genç nesil büyüklerini en güzel emanet olarak telakki etmeli ki, onları huzurevlerine, özel yuvaya vermesinler.

3.Yaşlılar hissiyatlarını bırakıp olaylar karşısında daha yapıcı bir dil kullanmalıdır.

4. Risale-i Nur (13.Rica) insanların sıkıldıkları en ümitsiz anlarında bile bir ümit canlandırıyor. Yaşlıları ümitsizlikten kurtarıyor. Ahiret inancını kuvvetlendiriyor. Yaşlıları daha mukavim hale getiriyor. Toplumda yaşlı sayısı gitgide arttığı için bu eserleri yaşlılara ulaştırma yolları (internet siteleriyle, kartlar basarak,radyo-televizyon programları,vs.) bulunmalıdır. Mobil ekiplerle yaşlılar, yaşlı evleri, huzur evleri ziyaret edilerek İhtiyarlar Risalesi dağıtılabilir. Unutulmamalıdır ki, yaşlıları müstakim olan toplumun gençleri de müstakim olur.

5. Emekliler şu anda kahvelerde ömür çürütüyor. Onlara yönelik eğitici toplantılar düzenlenmelidir.

6. Günümüz dünyasında anneler günü, babalar günü, ihtiyarlar haftası gibi çeşitli anma zamanları var. Peygamberimiz (SAV)’in de doğum gününü kutladığımıza göre böylesi günleri de hayra tebdil etmeliyiz. Eşimiz ve çocuklarımızın da doğum günlerini kutlayabiliriz.

7. İhtiyarlar Risalesi’nin ihtiyarlar, gençler  ve toplum üzerindeki  psikolojik ve sosyolojik etkisi incelenmelidir.

8. Dünya Yaşlılar Haftası tarihine denk gelecek şekilde Ankara’da Mart 2014’de “İhtiyarlar Risalesi Sempozyumu” düzenlenilmesi önerilir. Diğer illerde de paneller yapılabilir.

9. Belediyeler çocuk parkı, yürüme parkurları yaptığı gibi ihtiyarlar yönelik de çalışmalarını artırmalıdır. Yaşlı insanlar sürekli boş kaldıklarında problemleri de artıyor. Dikkatlerini çekici hobi bahçeleri, dernek faaliyetlerinde görev, vs imkanları sağlanabilir. Böylece yaşlılar için iyi olmayan “işe yaramamazlık” düşüncesi izale edilir. Ayrıca gençler için yaşlılara karşı empati yaptırabilecek tiyatro, drama ve film gibi etkinlikler hazırlanabilir. 16 bölüm olmak üzere İhtiyarlar Risalesi’ndeki her rica bir drama haline getirilebilir.   

10. Bizlerin Cüz okumalarımız, Cevşen ve Risale-i Nur okumalarımız var. Bu meşguliyetimizi diğer ihtiyarlara da yaygınlaştırmamız gerekir.

12. Başarı için, yaşlılar zamanı geldiğinde görevlerini gençlere devredebilmelidir. Fatih’e padişahlığı babasının devretmesi ve Fatih’in de başarılı olması buna güzel bir örnektir.

13.Üniversitelerde Yaşlı Bakım Programları açılmaktadır. Bu programa İhtiyarlar Risalesi güzel bir örnek olur; Hastalar Risalesiyle birlikte programa aldırma çalışmaları yapılabilir.

Haberin tamamı için tıklayınız

Nur Talebeleri Haberleri