Dar gelirli hanelerin yüzde 16'sında akıllı telefonların bulunduğu, erkeklerin telefonda kadınlardan daha fazla konuştuğu ortaya çıktı. Bugüne kadar gençlere yönelik en kapsamlı araştırma olan Genç Türkiye Araştırması, gençlerin değişen yaşam tarzları, dijital cihazların hayatlarını nasıl yeniden şekillendirdiği ve yeni kullanım alışkanlıkları ile ilgili ilginç sonuçları ortaya koydu. Türk gençliğini temsil eden 26 ilde 13-29 yaş grubu 3 bin genç ile yapılan araştırmaya göre dijital cihazlar, internet ve sosyal ağlar, günlük yaşamın vazgeçilmez birer parçası haline geldi.
Intel'in Türkiye'deki iş ortaklarını biraraya getirmek ve onlarla teknolojideki en son yenilikleri paylaşmak amacıyla her yıl düzenlediği Intel Teknoloji Konferansları, bu yıl yine İzmir'den başladı. Etkinlikte Intel tabanlı akıllı telefon, tablet ve dönüştürülebilir ultrabook gibi yeni cihazlar ilk kez görücüye çıktı. Konferansın açılışında konuşan Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, dünyada 2 milyar internet kullanıcısı bulunduğuna dikkat çekerek, bunların her yerden her zaman bağlı olma isteklerinin ve yeni cihazlara ilgilerinin hızla arttığını söyledi. 2020 yılında dünya üzerinde internete bağlı en az 20 milyar cihaz olacağına işaret eden Aydın, “Geçen yıl duyurduğumuz, tablet ve notebookun avantajlarını tek cihazda birleştiren ultrabook kategorisi, farklı modellerin çıkmasıyla pazarda giderek yaygınlaşıyor. Intel işlemci tabanlı akıllı telefon ve tabletlerin örnekleri de kullanıcılarla buluşmaya başladı. Intel olarak bunların dışında Hepsi Bir Arada (All-in-One) bilgisayarlar, gömülü sistemler ve araç içi eğlence sistemleri gibi birçok alana da güç katıyoruz.” diye konuştu.
DOĞU KARADENİZ VE GÜNEYDOĞU İNTERNETE DAHA FAZLA GİRİYOR
Burak Aydın, Genç Türkiye Araştırması'nın sonuçlarını da katılımcılara aktardı. Araştırmaya göre Türkiye'de gençlerin yüzde 8,3'ü, sabah kalktıklarında tuvalete bile gitmeden internete giriyor. Araştırmaya katılanların yüzde 4,7'si, yataktan çıkmadan internete girdiğini söylüyor. Dörtte biri evden çıkmadan internete giriyor. Gençlerin bilgisayar başında günde geçirdikleri ortalama 330 dakikanın 228 dakikası internette geçiyor. İnternette geçen ortalama sürede 276 dakika ile Doğu Karadeniz ve 264 dakika ile Güneydoğu Anadolu ön plana çıkıyor. Nüfusun yüzde 29'unu oluşturan 13-29 yaş arası gençlerin yaşadığı hanelerin yüzde 71,4'ünde bilgisayar bulunuyor. Cihazların hane girişlerinde yüzde 85,5 ile cep telefonu ilk sırada; onu yüzde 46 ile masaüstü ve yüzde 41,5 ile dizüstü bilgisayarlar takip ediyor. Türkiye'de yaklaşık her iki gençten birinin masaüstü bilgisayarı, her üç gençten birinin de dizüstü bilgisayarı bulunuyor. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarları, yüzde 25,7 oranla akıllı telefon izliyor.
DAR GELİRLİ HANELERİN YÜZDE 16'SINDA AKILLI TELEFON BULUNUYOR
Türkiye'nin yüzde 98'inde standart ya da akıllı telefon bulunuyor. Gençlerin cep telefonu sahipliğinin en fazla olduğu bölge, yüzde 96 oranla Doğu Karadeniz. Akıllı telefonun haneye girişinde yüzde 47 ile İstanbul başı çekiyor. Araştırmada dar gelirli hanelerin yüzde 16'sında akıllı telefon bulunması dikkat çekiyor. Akıllı telefonların günlük ortalama kullanım süresi ise 128 dakika olarak belirtiliyor.
TÜRK GENÇLİĞİNİN YARIDAN FAZLASI ONLİNE
Intel'in araştırmasına göre Türkiye'de her beş gençten üçünün düzenli internet erişimi bulunuyor. Kırsal kesimde ise beş gençten ikisi düzenli olarak internete erişebiliyor. Düzenli internet erişiminin en yüksek olduğu il yüzde 79,6 oranla İzmir, en düşük olduğu il ise yüzde 15,5 oranla Van. Gençler, interneti en çok sosyal ağlara bağlanmak için kullanırken haber okumak ve bilgi almak için de giriyorlar. Araştırmaya katılan gençler, internette en az yüzde 6 oranla blog yazıyor ve şans oyunları oynuyor. Gençlerin günde ortalama 53,5 dakikaları sosyal ağlarda geçiyor.
ERKEKLER CEP TELEFONUYLA DAHA FAZLA KONUŞUYOR
Araştırmaya göre kadınlar cep telefonlarını günde ortalama 104 dakika aktif kullanırken erkeklerde bu süre 110 dakikaya çıkıyor. Akıllı telefon kullananların üçte biri, her gün 3 saatten fazla zamanı aktif olarak cihazlarıyla harcıyor. Akıllı telefon günlük ortalama kullanım süresi ise 128 dakika. Araştırmaya göre Türkiye'de 13-29 yaş grubu gençlerin yüzde 97,7'si, standart ya da akıllı telefona sahip.
Haber7