Yavrularını korumak için şahine saldıran horoz

Horozun yavrularını korumak için yaptığı hareket Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin hayvani valideler ile ilgili ifadelerini hatırlattı.

Serdar Aslan'ın haberi
RİSALE HABER

Iğdır'da Aykut Kalem'e ait evin bahçesindeki hint horozu, kümesteki civcivleri yemek isteyen kızıl şahini gaga darbeleriyle yaraladı.

habervaktim'de yer alan habere göre merkeze bağlı Enginalan Köyü'nde yaşayan 33 yaşındaki Aykut Kalem, bahçesindeki kümesten sesler gelince dışarıya çıktı. Kümesteki hint horozunun bir kızıl şahinle kavga ettiğini gören Aykut Kalem, paniğe kapıldı.

Horozunun zarar görmesinden korkan Kalem, gördüğü manzara karşısında şaşkına döndü. Kümesini savunan horoz, şahini gaga darbeleriyle yere serdi. Aykut Kalem, yaralı kuşu Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü Av ve Yaban Hayatı ekiplerine teslim etti. Orman ve Su işleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu şunları söyledi:

"Eğer horoz olmasaydı, yırtıcı kuş kümeste bulunan civcivleri yerdi. Şahinin yaşam alanı bu bölgelerdir. Büyük bir ihtimalle aç kaldığı için bahçeye inerek kümesteki tavuklara saldırmak istemiş. Fakat hiç ummadığı bir tepki ile karşılaşıyor. Hatta horoz av için gelen şahini yaralıyor. Yaralı yırtıcı şahini alarak Kars Rehabilitasyon Merkezine gönderdik. Yaklaşık bir hafta sonra tedavisi tamamlanıp bize gelecek. Biz de bu bölgede doğaya bırakacağız."

Konu ile ilgili olarak Said Nursi hazretlerinin Risale-i Nur'daki ifadelerinden örnekler şöyle:

Hayvânî valideler, yavrularını, küçük iken vazifeleri bulunduğundan, lezzetle himayeye çalışır.
...

İşte umum hayvânâtın, horoz gibi çobanlık eden erkeklerine ve Tavuk gibi validelerine bak, anla ki, bunlar kendi hesabına ve kendileri namına, kendi kemalleri için o vazifeyi görmüyorlar.

Çünkü hayatını, vazifede lâzım gelse feda ediyorlar. Belki vazifeleri, onları o vazifeyle tavzif eden ve o vazife içinde rahmetiyle bir lezzet derc eden Mün’im-i Kerîmin hesabına ve Fâtır-ı Zülcelâlin namına görüyorlar. (Lem'alar)


Evet, aç bir arslan, zayıf bir yavrusunu kendi nefsine tercih ederek, elde ettiği bir eti yemeyip yavrusuna vermesi; hem korkak tavuk, yavrusunu himaye için ite, arslana saldırması; hem incir ağacı, kendi çamur yiyerek, yavrusu olan meyvelerine halis süt vermesi, bilbedâhe, nihayetsiz Rahîm, Kerîm, Şefîk bir Zâtın hesabıyla hareket ettiklerini, kör olmayana gösteriyorlar. (Onuncu Söz)

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Tefekkür Haberleri