Kışın ve soğuk havanın kasvetini atmanın en iyi yolu, temiz hava ve açık alanlar. Kentselleşmenin getirmiş olduğu büyük binaların sık sık yapıldığı çocuklara oyun alanlarının kısıtlandığı günümüzde onları kandırmanın en iyi yolu, plastikten yapılmış topların ve kaydırakların içine göndermek oluyor. Böylece çocuklar enerjilerini tam olarak atamıyor. Statik elektriğin yoğunlaştığı bu yerlerde çocuklar enerjilerini tekrar kendilerine yüklediklerinden, stres, sıkıntı, sinir olarak çocuklarda yerini alıyor.
Etrafınıza baktığınızda sürekli bağıran, ağlayan, hoplayan, oradan oraya gezen çocuklar görürsünüz. Bu çocuklar enerjilerini tam toprağa göndermedikleri, gönüllerince hoplayıp zıplayamadıkları için çocuklarda bu tür etkileri maruz kalıyor. Yaz günlerinde, çocuklarınıza yapacağınız en güzel iyiliklerden bir tanesi onu toprakla tanıştırmak olsun. Bırakın üstü başı kirlensin. Önemli olan onların bu işten zevk alabilmesi... Hatta sizin kontrolünüzde, bir çimenlik alanda ayaklarını çıplak yürütmeyi deneyin. Ayakları toprakla temas edip var olan enerjiyi toprağa gömsün. Çocuklar daha mutlu daha huzurlu olur, emin olun.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için...
Çocukların bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve direnç kazanması için gerekli mikropları alması ve toprakla tanışması gerekmektedir. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki, büyüme çağının tamamını şehirde geçiren çocuklar, kasabalarda, kırsal kentlerde geçiren çocuklara oranla hastalıklara karşı daha savunmasız ve zayıf olduğunu göstermiştir.
Araştırmacılar ve uzmanlar, toprakta doğal halde bulunan bazı mikropların, çocukların bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından en iyi aşı olduğunu savunuyorlar. Şehirde büyüyen çocukların, köyde yaşayan çocuklar kadar hastalıklara dirençli olması için sadece aşı yeterli olmuyor. Çocuğun aşıyla değil, hastalığa yol açan mikrobun doğalını, bağışıklık sistemini güçlendirmesi gerekir. Bu nedenledir ki, şehirli çocukların toprakla tanıştırılması ve topraktan mikrobu doğal halde vücuduna alarak, gerekli antikorları üretmesini sağlaması gerekir. Uzmanlar, sıcaklarda, daha aktif ve güçlü olmaları nedeniyle mikropların aşırı su kaybı nedeniyle zayıf düşen çocuklar üzerinde etkili olabileceğini belirtiyor.
Ayakları yere bassın!
Yaz boyunca çocukların açık havadan yararlanmalarını sağlayarak onların, parklarda bulunan kum havuzlarında oynamalarına izin verebilirsiniz. Değişik kova ve aletleri ile şekiller yaptırarak hem becerilerinin gelişmesine yardımcı olur hem de toprakla temasını sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki, çocuk dokunarak ve elleyerek bir şeyi tanır. "Elleme, pis, cız" gibi kelimelerle çocukları etkilemeden oynamalarına müsaade etmelisiniz. Oraya buraya dokundurulmayan, mikrop kapmasın diye öptürülmeyen çocuklar yetiştirilir hale gelindi. Dışarıda oyun oynadıktan veya gezdikten sonra el ve yüz hijyenine mutlaka dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra çocukların oyun oynamalarına müsaade etmelisiniz. Yanınızda veya çocukların ceplerinde, ıslak mendil veya kâğıt mendil de bulundurarak içinizin rahat etmesini sağlayabilirsiniz. Tabii ki kâğıt mendil ve ıslak mendil konusunda kaliteli ürün kullanarak çocukların sağlığını da korumuş olursunuz.
Islak mendil kullanırken dikkat!
Islak mendil ve kâğıt mendil alırken şunlara dikkat edebilirsiniz:
Sağlıklı koşullarda üretilmiş ürünleri almaya özen gösterin. Gelişi güzel ürünleri almaktan sakının.
Cildin Ph dengesi ile uyumlu olmalı.
Aldığınız ıslak mendilin alkolsüz ve boyasız olmasına özen gösterin. Bunları içinde bulunduran ürünler bilhassa bebeklerin cildine zarar verir.
Dermatolojik ve mikrobiyolojik şekilde test edilmiş ürünleri tercih edin.
Bazı ıslak mendilleri kalın dokulu, papatya özlü ya da badem sütü içeren ürünleri almaya özen gösterin. En azından dışarıdayken imdadınıza yetişsin.
Mevsime dikkat!
Kış aylarında ise soğuk havalar, çocukların bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu nedenle, sıcak yaz ayları ile soğuk geçen kışlarda çocukların toprakla teması tehlikeli olabilir. Uzmanlar, bu tür tehlikelerin ortadan kaldırılması ve çocukların tam anlamıyla direnç kazanabilmesi açısından geçiş dönemi olan ve havaların serinlemeye başladığı Ağustos ayının sonundan Kasım ayının başlarına kadar olan dönemin en uygun zaman olduğunu belirtiyorlar. Bu dönemde çocukların toprakla tanıştırılması ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için gerekli olan mikropları, topraktan alması gerekmektedir. Buna dikkat ederek çocukların toprakla tanışması onların bazı hastalıklarının önüne geçecektir.
Milli Gazete