Yeni araştırma: Alkol, kanser yapıyor

Alkol tüketiminin sağlığa etkileri üzerine yapılan bilimsel araştırmalar ilerledikçe, özellikle kanser üzerindeki etkisi daha net bir şekilde ortaya çıkıyor

Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği tarafından yayımlanan yeni bir rapor, alkolün kansere yol açabilecek önemli bir etken olduğunu gözler önüne seriyor.

Rapor, tüm kanser vakalarının yüzde 40’ının "değiştirilebilir risk faktörleri" ile ilişkili olduğunu belirtiyor.

Bu faktörlerin başında alkol tüketimi yer alıyor. Rapora göre, alkol tüketimi baş-boyun, yemek borusu, karaciğer, meme, kolon ve mide kanseri olmak üzere altı önemli kanser türüyle bağlantılı.

İstatistikler çarpıcı.

2019 yılında Batı ülkelerinde her 20 kanser teşhisinden biri alkol tüketimine bağlanırken, bu oranın zamanla arttığı belirtiliyor. Bu durum, alkole dair yaygın olarak bilinen "zararsız bir sosyal alışkanlık" algısını sorgulatıyor.

HAFİF VE ORTA DÜZEYDE ALKOL TÜKETİMİ BİLE ÖZELLİKLE MEME KANSERİ RİSKİNİ ARTIRABİLİYOR

Alkolün vücuda etkisi DNA hasarına kadar uzanıyor. Alkol, vücutta parçalanarak asetaldehit adı verilen bir maddeye dönüşüyor. Bu madde, hücrelerimizin DNA'sına zarar verebiliyor ve mutasyonlara yol açarak kanser riskini artırabiliyor.

Raporda, alkolün yalnızca kanser değil, genel sağlık üzerindeki diğer etkilerine de dikkat çekiliyor.

Özellikle tütün kullanımı ile birlikte alkol tüketimi, kanser riskini önemli ölçüde artırıyor. Ayrıca fiziksel hareketsizlik ve obezite gibi durumlar, alkolün kanser riskini daha da yükseltiyor.

Rapor, kamuoyunun alkolün sağlık riskleri konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığını da ortaya koyuyor. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, halkın yarısı alkolün kanser riskini artırdığını bilmiyor.

Sonuç olarak, alkol tüketimi konusunda bilinçli kararlar almanın ve bu risklerin farkında olmanın, sağlıklı bir yaşam sürdürmek adına büyük önem taşıdığı vurgulanıyor.

trt

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Sağlık Haberleri