Mustafa Gerdan'ın haberi;
Sosyal ağların büyük bir prestij kazanmasıyla birlikte bu pazardan geri kalmak istemeyen Google da bu ihtiyaca cevap olarak bizlere yeni diyebileceğimiz ürünü Google+’ı sundu. Bu sosyal ağın özelliği diğer Google araçlarıyla uyumlu çalışabiliyor olması.
Google’ın 2011 Haziran ayında kullanıma sunduğu sosyal medya aracı Google+ 500 milyon kullanıcı sayısına ve aylık 135 milyon aktif kullanıcıya ulaşmış durumda. Bu rakamlar da Google’ın ‘büyüme hızı’ olarak Facebook’u geride bıraktığı anlamına geliyor.
İnternetin efendisi diyebileceğimiz Google, kullanıcı sayısını artırmak için her türlü fırsatı değerlendiriyor. Google Play oyun alanını kullanmak isteyen tüm kullanıcılarına Google+ hesabını kullanmayı zorunlu kıldığı gibi, yeni Gmail hesabı açan herkesi de Google+’a üye yapıyor. Fakat Google+, kullanıcılarını aktif olarak tutmakta biraz zorlanıyor diyebiliriz. Facebook gibi bir rakiple mücadele etmek Google gibi bir dev için bile zor görünüyor. Dünyanın en büyük reklam şirketi diyebileceğimiz Google, sosyal medya alanında beklediği başarıya ulaşamamış görünse de, en hızlı kullanıcı artışına sahip sosyal medya aracı olduğu geçtiğimiz günlerde Google mühendislerinden Vic Gundotra tarafından tüm sosyal dünyanın duyacağı şekilde ilan edildi.
Ücretsiz Konferans Uygulaması (Hangout)
Aslında oldukça başarılı bir çalışmanın ürünü diyebiliriz Google+ için. İletişim kurmada hiçbir sosyal mecranın yapmadığını yaparak ikiden fazla kişinin ücretsiz sesli-görüntülü görüşebileceği ‘Hangout’ uygulamasını sunuyor bize. Konferans uygulaması olarak bildiğimiz bu özellik Facebook tarafından ücretli olarak dahi sunulmamakla birlikte, Skype gibi sohbet uygulamaları tarafından aylık kontör satın almanızı gerektiriyor.
Çevreler (Circles)
‘Çevreler’ adlı uygulaması da Google Plus’ın kayda değer bir diğer özelliği. Facebook’tan aşina olduğumuz arkadaş ekleme özelliği yerine Google Plus, bir kişiyi kendisine sormadan çevrenize ekleme imkânı veriyor. Çevrenize eklediğiniz kişinin paylaşımlarını –sınırlamadıysa- görebiliyorsunuz. Çevrenize eklediğiniz kişi bunu görerek sizi çevresine ekleyebiliyor, bu yolla arkadaş da olmuş oluyorsunuz. ‘Çevreler’in bir başka güzel yanı ise tut-bırak özelliği ile çevrelerinizi kolayca yönetebilmeniz. Google+’ın kullanım kolaylığının diğer tüm sosyal sitelerden daha iyi bir seviyede olduğundan burada bahsedebiliriz.
Çevre içinde çevre oluşturma özelliği ile paylaşımlarınızı kimlerin göreceğini çok daha kolay bir şekilde yönetebiliyorsunuz. ‘Ailem’ çevrenizi oluşturup o çevrenin içinde ‘Kız kardeşlerim’ çevresi oluşturabilirsiniz örneğin. İlkokulda öğrendiğimiz kesişim ve kapsayan kümeler gibi düşünebilirsiniz. İngilizce olarak ‘Circles’ denilen ve aslında ‘Halkalar’ diye çevirebileceğimiz bu özellik Türkçe kullanımda ‘Çevreler’ olarak sunuluyor.
Paylaşım (Pages-Communities-Explore)
Paylaşmak artık bir sosyal medya fenomeni. Google+, paylaşımlarınızı isterseniz sadece seçmiş olduğunuz çevrelerinizin görebileceği şekilde, isterseniz de ‘Topluluklar’ da veya ‘Sayfalar’da sunmanıza olanak sağlıyor. Ayrıca hem fotoğraf hem de video paylaşımlarınız üzerinde paylaşım öncesi uyarlama yapabilmeniz için her türlü teknik desteği veriyor. Diğer sosyal medya sitelerinden daha hızlı ve düzenli bir tasarıma sahip olduğunu söyleyebiliriz bu bağlamda. Ayrıca Google’ın en iyi yaptığı işlerden biri olan veri toplama ve toplanan verilere göre karşımıza çıkaracaklarına karar verme özelliğini burada da görüyoruz. ‘Keşfedin’ bölümünde, bizim tüm Google geçmişimizden faydalanarak hoşumuza gideceğini düşündüğü paylaşımlarla aktif olmamızı istiyor Google. Hem Google+ kullanımını artırmak hem de bizi hoşnut etmek adına yararlı bir uygulama diyebiliriz. Bir nevi kazan-kazan durumu.
Facebook ile aynı kategoride sayabileceğimiz ve aktif kullanıcı sayısını yeteri kadar artırabilirse gelecekte hakkında çok daha fazla konuşacağımız Google+, sosyal medyayı sık kullananlara tavsiye edebileceğimiz bir mecra. Özellikle firmaların Google+’da kendi isimlerini almaları ve gelecekte kullanmak üzere sosyal yatırım yapmaları gerekiyor. Bir deneyin deriz. Belki de tüm sosyal akışınızı buradan devam ettirmek isteyebilirsiniz. İyi paylaşımlar.
Zaman