Yeni başlayanlara 11 maddede Risale-i Nur okuma ve anlama kılavuzu

Yeni okuyucular için Risale-i Nur'u okuma ve anlama teknikleri. 11 maddede yeni başlayanlar için Risale-i Nur'u okuma ve anlama kılavuzu

Hazırlayan: Serdar Aslan
RİSALEHABER - Güzel ve anlamlı şeylere karşı duyarlı olan kalbimiz ve ruhumuz ışığı farkeder. Aklımız gerçeklerin ve hakikatlerin karanlıkta kalmasına ikna olmayarak aydınlanmak ister. İnsanlığı İslamla aydınlatmak için gönderilen son peygamber Hz. Muhammed (sav) ve O'nun vesilesiyle bize ulaştırılan Kutsal Kitabımız Kur'an-ı Kerim yaş ve kuru ne varsa içinde barındırır. 1400 yıldır insanlığa hitap eden ve kıyamete kadar da hitap edecek olan Kur'an-ı Kerim'in en önemli tefsirlerden biri olduğunu farkeden ve anlayan ve Risale-i Nur'u okumaya yeni başlayan kişiler muhtaç oldukları imani hakikatleri bir an önce öğrenmek ve hayatlarına geçirmek isterler.

Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin Risale-i Nur eserlerini yeni okumaya başlayan kişiler bazen zorlanabiliyorlar. Günümüz Türkçesi ile kıyaslandığında İslami ve imani bir dille yazılmış olan Risale-i Nur eserleri, anlaşılmak ve kendi mana bahçesine girmek isteyenler kişilerden ilgi bekler. Kabul edilmeli ki ahiretini kazanmakla yükümlü insanlığın kulluk imtihanı verdiği 'iman davası'nı kazanmak için okunan bir eseri gazete ve roman gibi okumak mümkün olmayacaktır.

1. ÖNYARGILARDAN UZAK KALIN

İşte bu noktada Risale-i Nur'un anlaşılamaz ya da zor olduğuna dair size söylenen hiçbir sözü ciddiye almayın. Unutmayın ki bugün dünyanın dört bir yanında bu eserleri okuyan, anlayan ve yaşayan milyonlarca insan Risale-i Nur'u zevkle ve şevkle okumaya devam ediyor. Kur'an-ı Kerim'den sonra dünyada en çok okunan eserler arasında Risale-i Nur'lar yer alıyor.

2. KARARLILIK ve SABIR

Madem Risale-i Nur'u anlamaya talip olduk. Bu talebi kararlılıkla sürdürmek de talebin gereği. Risale-i Nur'u okuyan kişi 'talebe' olmaya taliptir. Talebe olmaya talip olduğumuz sürece Risale-i Nur'dan istifade etmeye devam edebiliriz. "Ben bu eseri anlamaya gayret edeceğim" sözü ile başlayan bir yolculuğun aceleyle değil sabırla devam edeceğini de kabul etmiş oluyoruz.

3. DOĞRU ZAMAN DOĞRU YER

Bugün bir çok Nur talebesi yolda, okulda, işte, otobüste, evde yani fırsat bulduğu her yerde okumaya çalışıyor. Bununla birlikte Risale-i Nur'dan istifade etmek isteyen herkes 'özel' anların ve 'özel' yerlerin anlamaya etkisinin farkına varır. Evde düşünmekten zevk aldığınız bir köşe ya da kendinizi iyi hissettiğiniz yemyeşil bir park o 'özel yer' olabilir ve zihninizi düşünmeye tefekkür etmeye hazır hissettiğiniz o 'doğru zamanı' kendi tecrübelerinizle bulmak mümkün. Diğer yandan bir çok kişinin sabah namazından sonraki o bereketli anları 'doğru zaman' kabul ettiğini de belirtelim.

4. PLAN VE GÜNLÜK TAKİP

Bugün Risale-i Nur eserlerinin hem ciltli, hem online, hem de offline elektronik versiyonları mevcut. Size pratik ve ekonomik gelen yolla Risale-i Nur'a ulaşabilirsiniz. Fakat genel kanaat sanal değil gerçek bir kitapla kurulan bağın daha etkili olduğu yönünde. Çeşitli yayınevleri tarafından basılan bir çok külliyat mevcut. Karton kapak, deri, termo deri cilt, lügatli, lügatsiz vs bir çok çeşide ulaşmak mümkün. Seçtiğiniz yönteme göre haftalık, aylık ve yıllık planlarınızı hazırlanamanız ve zaman içinde bu planın neresinde olduğunu takip etmeniz en önemli noktalardan biri. Bugün bir çok Nur talebesi Risale-i Nur'u bir okul/üniversite/medrese kabul ediyor. Ve biliyoruz ki her okulun takip edilen bir müfredatı olur.

5. AZ DA OLSA DEVAMLI / İSTİKRARLI

Risale-i Nur'un asıl metnine sadık kalınarak hazırlanmış herhangi bir külliyat tercih edildiğinde görülecektir ki takribi bir 6000 sayfalık eserle muhatabız. Hergün 16-17 sayfa gibi bir planlama ile bir senede bütün külliyatı devretmek mümkün. Kendi imkanlarınıza göre senede iki kez devretmeyi yada iki senede bir kez devretmeyi tercih edebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken asıl nokta uzun ayrılıkların olmaması. Az da olsa devamlı olan alışkanlıklar - istikrar- daha etkili sonuçlar verir. İsterseniz günde sadece 1 cümle okumayı planlayın. Fakat o plana uyun.

6. BİLİNMEYEN KELİMELER

Risale-i Nur eserleri Arapça, Farsça ve Türkçe gibi İslam dillerini ihtiva eden zengin bir lügata sahiptir. Günlük konuşma dilimizin 200 kelimeye kadar düştüğünü gözönünde bulundurursak çağlara hitap eden kutsal kitabımızın 200 kelimeyle anlatılamayacağı da açıktır. Bu noktada "Ben bu eseri anlamaya gayret edeceğim" sözünüzdeki kararlığı hatırlayarak başlamakta fayda var. Az önce de ifade ettiğimiz üzere bugün külliyatların az bilinen kelimelerin sözlük anlamlarını ihtiva eden versiyonları da var. Fakat ilk zamanda kelimelerle vakit kaybetmeden Risale-i Nur'un dili ve anlatım tarzına alışmak için bir kerede olsa hızlıca okuma kabul edilmiş yöntemler arasında.

7. NOT ALIN

Okurken yanınızda bir not defterinin bulunmasında fayda var. Bazen geri dönüp bakacağınız bir sayfanın numarası, bazen aklınıza gelen bir düşünce bazen de fırsat bulduğunuzda sormak istediğiniz bir soruyu mutlaka kaydedin. Söylemesek de yapacağınız bir şey var ki o da beğendiğiniz vecizeleri ayrıca kaydetmek.

8. SORUN

Aklınıza takılan konular, sorular ve meseleler illa ki olacaktır. Bunları çevrenizde Risale-i Nur okuyan arkadaşlarınıza sorabilirsiniz. Eğer çevrenizde Risale-i Nur okumaya başlayan ilk kişi sizseniz Risale-i Nur ile ilgili soruların sorulduğu web siteleri, forumlar ve sosyal medya platformları var. Basit bir google aramasıyla bunlara ulaşmak oldukça kolay. Kişisel şahsi okumalarınızın yanı sıra Risale-i Nur okunan meclislerden de istifade ederek şahsi okumalarınız için bakış açısı kazanabileceğizi hatırlatmakta fayda var.

9. ANLATMAK VE DERS ÇIKARMAK

Bilimsel olarak kabul edilen öğrenme yöntemleri arasında öğrendiğini anlatmak vardır. Annenize, kardeşinize, arkadaşınıza böyle bir imkan yoksa kendinize öğrendiğiniz hakikatleri tekrar edin, anlatın. Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin hayatından örneklerle de Risale-i Nur'ların kabul edilmiş okunma şekli 'Nefse okunması'dır. Kendi nefsine ders ve ödev çıkarmayan kişinin Risale-i Nur'dan istifadesi de azalmaktadır.

10. KURAN ve MEALİ

Risale-i Nur çalışmalarınız esnasında Kur'an-ı Kerim okumalarına da devam etmek gerekir. Kur'an-ı Kerim'in lafzen okunması da kulluğumuzun önemli görevlerinden biridir. Bununla birlikte yayınevlerinin Risale-i Nur'dan istifade ederek hazırladıkları Kur'an meallerinin de düzenli okuduğumuz kitaplar arasında yer almasında fayda var.

11. RUHUNUZA BAKIM YAPIN

İnsan olmak hasebiyle günah ve hatalarla doluyuz. Girdiğimiz günahlar kalbimizde ve ruhumuzda yaralar açıp iz bırakır. Günahların kirini pasını ise yürekten edilmiş tövbeler silebilir. Bununla birlikte 5 vakit namazın tadil-i erkanla aksatılmadan kılınması, namaz sonrasında yapılan tesbihatlara devam edilmesi, gıybetten uzak durulması gibi Peygamber efendimizin (sav) nasihat ve emirlerine uygun davranışlar kazanma yoluyla ruhumuzu kulluğumuza uygun bir halde tutmaya özen göstermeliyiz.

www.RisaleHaber.com

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (16)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Özel Haberleri