Mustafa R.Özgür'ün haberi:
Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından düzenlenen İslam Konferansı Teşkilatı Üyesi Ülkeler Düşünce Kuruluşları Forumu’nun ikincisi dün sona erdi. İki gün süren ve İslam Konferansı Teşkilatına üye 50 farklı ülkeden düşünce kuruluşlarının başkanları, uzman ve akademisyenler, diplomatlar, üst düzey devlet adamları ile basın mensuplarının katıldığı forumda iki gün boyunca çeşitli konularda farklı oturumlar yapıldı.
“Kavramsal Çerçeve ve Kamu Diplomasisinin Aktörleri” başlıklı oturumda konuşan Sudan Dışişleri Bakanlığı’dan Büyükelçi Hasan B. Abdulvahhab, Kamu Diplomasisinin insanlığın faydasına nasıl kullanılabileceği üzerine düşünülmesi gerektiğini söyledi.
Kamu Diplomasisinin internet siteleri, programlar aracılığı ile de yürütüldüğüne dikkat çeken Sudanlı Büyükelçi Abdulvahhab, Kamu Diplomasisine olan ihtiyacı ise şu şekilde açıkladı: “Bilgiye ihtiyaç duyuyoruz. Yeni teknolojiler buna fırsat veriyor. Ancak bilgi yayılırken yalan bilgi de aynı hızla yayılıyor. Yanlış bilgilerle İslam dünyası üzerinde oyunlar oynanıyor. İslamafobia bunun gibidir. 11 Eylül’ü de bu amaçla kullanıyorlar. İslam’a karşı bir savaş veriyorlar. Bizi terörize etmeye çalışıyorlar. Biz Kamu Diplomasisini bu büyük yalanı sona erdirmek için kullanabiliriz.”
“HAZRETİ PEYGAMBER (SAV)’İ ÖRNEK ALMAK ZORUNDAYIZ”
İslam’ın terörize edilmeye çalışıldığını ve bir terör ortamının oluşturulmaya çalışıldığını söyleyen Abdulvahhab, şöyle devam etti; “Bizi dünyanın diğer kısımları ile ayırmak istiyorlar. İslam’ı ilkel bir din gibi sunmaya çalışıyorlar. Medeniyeti baltalayan bir din olarak göstermek istiyorlar. Danimarkalı karikatüristleri hatırlayın. İşte bizim bu noktada Kamu Diplomasisine ihtiyacımız var. Bu algıyı değiştirmemiz gerekmektedir. Peygamberimiz Hazreti Muhammed, (SAV) Kamu Diplomasisini sonuna kadar kullanmıştır. Arap kabile reislerinden dönemin krallarına, imparatorlarına karşı Hazreti Peygamber (SAV) bu diplomasi dilini kullanmıştır. Bunu bizim de yapmamız gerekmektedir. Bizim, Peygamber Efendimiz (sav)’i örnek almamız gerekmektedir.”
Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden Doç. Dr. Nurlan Seidin de oturumda yaptığı konuşmada sivil toplumun geliştirilmesinde Kamu Diplomasisine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Kamu Diplomasisinin etkin kullanılması durumunda halkların daha özgür ve daha bilgili bir şekilde dünyaya yaklaşabileceklerini ifade eden Nurlan Seidin, demir perdenin yıkılıp Rusya’nın dağılmasından sonra Kazakistan Devletinin bu yönde adımlar attığını söyledi. Kuveyt İslami Ulusal Uzlaşı Hareketi (INCM) adına foruma katılan Zuhair A. El Mahmeed de Arap dünyasında meydana gelen değişikliklerin dünyayı değiştirecek türden olaylar olduğunu vurguladığı konuşmasında devlet organlarının halka dikta ettiği her türlü ideolojinin ters döneceğini belirtti.
Fas Muhammed Agdal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Oumama El Kettani de oturumda yaptığı konuşmada hikmetli idarenin örnek alınması gerektiğini belirterek; “Hikmetli devlet yönetimi kavramı henüz netleşmemiş olsa da sizin ellerinizde yetişecektir” dedi.
Müzakereler bölümünde konuşan Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Akgün de çok kritik bir eşikten geçen dünyada çok ciddi değişimlerin yaşandığını söyledi.
TAŞ: DÜNYANIN MERKEZİ BATI’DAN DOĞU’YA KAYIYOR
TASAM tarafından düzenlenen Forumun “Eğitim, Kültürel Etkinlikler ve Kamu Diplomasisi” başlıklı oturumunda konuşan Turgut Özal Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ramazan Taş ise dünyanın tarihi bir dönemi şu anda yaşadığını dile getirerek; “Dünya ekonomik düzeni fiilen sona ermiştir” dedi.
50 yıldır dünyayı temsil eden G-7’nin artık dünya nüfusunun 7’de 1’ini oluşturduğuna dikkat çeken Ramazan Taş, “Dünyanın merkezi Batı’dan Doğu’ya kaymaktadır. Türkiye, Endonezya ve Suudi Arabistan gibi İslam ülkelerini içinde barındıran G-20 ülkeleri gücü G-7’lerden alıyor. Bizim en önemli potansiyelimiz insan kaynağımızdır, nüfusumuzdur. İslam dünyasının nüfusu da dünya nüfusunun 4’de 1’ini oluşturuyor” dedi.
“İSLAM DÜNYASI ‘AKLEDERSE’ PROBLEMLERİN ÜSTESİNDEN GELİR”
Fas Üniversitesinden Prof. Dr. Hatice Moufid de Arap ülkelerinde son günlerde meydana gelen olayları yorumlayarak, başta Arap dünyasının yaşadığı problemler olmak üzere, İslam dünyasının ve insanlığın yaşadığı problemlerin çözüm yolunun İslam’ın ışığında ve Kur’an’ın emrettiği “akl etmek” ile Kamu Diplomasisi aracılığı ile mümkün olduğunu belirtti. Kırgız-Türk Manas Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kadirali Konkobaev ve Başbakanlık E-Devlet Grup Başkanlığı’ndan Dr. Ramazan Altınok da Kamu Diplomasisi anlamında kendi kurumlarının yaptığı çalışmaları anlattılar.
Sudan’dan Büyükelçi Hasan Abdulvahhab, Fas’tan Prof. Dr. Oumama El Kettani ve Prof. Dr. Hatice Moufid, Kazakistan’dan Doç. Dr. Nurlan Seidin, Kırgızistan’dan Prof. Dr. Kadirali Konkobaev, Bangladeş’ten Emekli Büyükelçi Humayun Kebir, Kuveyt’ten Zuhair A. El Mahmeed ile Türkiye’den Prof. Dr. Birol Akgün, Doç. Dr. Ramazan Taş ve Dr. Ramazan Altınok, TASAM’ın düzenlediği forumda görüş ve önerilerini dile getirdiler.
İslâm dünyasının düşünce kuruluşlarının İstanbul buluşmasında İslam dünyasının bugünü ve geleceği bütün yönleri ile masaya yatırıldı. Sudanlı Büyükelçi Hasan B. Abdulvahhab, “Bilgiye ihtiyaç duyuyoruz. Yanlış bilgilerle İslam dünyası üzerinde oyunlar oynanıyor. İslamafobia bunun gibidir. 11 Eylül’ü de bu amaçla kullanıyorlar. İslam’a karşı bir savaş veriyorlar. Bizi terörize etmeye çalışıyorlar” dedi.
Yeni Akit