Yeni İbn Haldunlar yetişiyor

Müslüman Gençliğin Durumu adlı panelde konuşan Katar Gençlik ve Spor Bakanı Salah bin Ghanem Al-Ali, Türkiye'nin birçok alanda liderlik yaptığını ve bu nedenle İbn Haldun Üniversitesi'nin doğru yerde doğru zamanda kurulduğunu söyledi.

İslam İşbirliği Teşkilatı’na bağlı İslam Konferansı Gençlik Forumu tarafından düzenlenen “Müslüman Gençliğin Durumu” başlıklı uluslararası panel için Türkiye’ye gelen Katar Gençlik ve Spor Bakanı Salah bin Ghanem Al-Ali, önceki gün beraberindeki heyetle birlikte İbn Haldun Üniversitesi’ne bir nezaket ziyaretinde bulundu.

İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz, İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Bilal Erdoğan ve İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk’ün de hazır bulunduğu ziyaret sırasında, kültür ve eğitim alanlarında yapılacak iş birliği ve gelecekte hayata geçirilmesi tasarlanan ortak projeler konuşuldu.

“Hepimiz gençliğin yüzleştiği sorunlar konusunda aynı fikirdeyiz. Hepimiz, artık içeriden bir değişim başlatmamız gerektiği konusunda da hemfikiriz” diyen Salah bin Ghanem Al-Ali, kendi değerleriyle barışık bilim adamları yetiştirmenin önemine dikkat çekti. “Bizim kendi tarihimizi, kendi kültürümüzü, kendi sorunlarımızı anlayan ve aynı zamanda geleceğe yönelik umutlarımızı da paylaşan bilim adamlarına ihtiyacımız var. Çünkü yalnızca teknolojiyi değil, sosyal bilimleri de Batı’dan ithal ediyoruz. Elbette onları da bilelim. Fakat kendi ürünlerimizi ortaya koymalıyız. Bu nedenle, toplumlarımızı gerçekten tanıyan sosyal bilimler üniversiteleri gerekiyor.

Bu bakımdan İbn Haldun Üniversitesi’nin doğru zamanda ve doğru yerde kurulduğunu düşünüyorum. Burası doğru yer, çünkü Türkiye bugün birçok alanda liderlik yapan bir İslam ülkesi.

Ortaya koyacağımız programlar ve projeler ile yakın gelecekte başarılı olmak için önümüzde büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bugün İbn Haldun Üniversitesi’nde olmaktan onur duyuyorum.” dedi.

Eğitim, kültür ve bilim dostluğu pekiştiriyor

Katar ve Türkiye arasında her geçen gün ticaret, savunma, inşaat ve birçok alanda gelişen bir iş birliği olduğunu fakat eğitim, kültür ve bilim gibi konularda bu iş birliğinin istenilen seviyede olmadığını söyleyen Prof. Dr. Recep Şentürk ise, İbn Haldun Üniversitesi’nin bu alanlardaki iş birliğini geliştirmek için çok önemli bir görev üstlendiğini söyledi.

Katar ve Türkiye arasındaki dostluğun eğitim, kültür ve bilim alanlarında geliştirilecek iş birliğiyle daha da güçleneceğini belirten Prof. Dr. Recep Şentürk; İngilizce, Arapça ve Türkçe olmak üzere üç dilde eğitim veren ve uluslararası bir araştırma üniversitesi olarak öğrencilerine kapılarını açan İbn Haldun Üniversitesi’nin böyle bir bağlantı için bulunabilecek en iyi kurum olduğuna dikkat çekti.

 
Katar Gençlik ve Spor Bakanı Salah bin Ghanem Al-Ali ve Bilal Erdoğan, İbn Haldun Üniversitesi'ne ziyarette bulundu.
İbn Haldun kitapları Arapça ve Türkçe yorumlarla yayımlanacak

Prof. Şentürk konuşmasının devamında, “Bugün amaçlarımız doğrultusunda birçok önemli karara vardık. Bunlardan birisi İbn Haldun Projesi: İbn Haldun’un kitaplarını Arapça ve Türkçe’de, güncel yorumlarla birlikte yayımlamayı düşünüyoruz. Aynı zamanda İbn Haldun üzerine bir belgesel projemiz var. Arapça’dan Türkçe’ye ve Türkçe’den Arapça’ya çeviri projesi bir diğeri. Dahası, Katar ve Türkiye arasında bir öğrenci değişimi programı başlatacağız. Yine gelecek sene Sosyal Bilimler Olimpiyatları ve Medeniyet Forumu’nda iş birliği yapmaya karar verdik. Bu program hem üniversitelerde hem de liselerde sosyal bilimlerin önünü açacak, aynı zamanda öğrenciler arasındaki rekabeti arttırarak yeni İbn Haldunların yetişmesine olanak sağlayacak. Aynı zamanda, iki ülkede karşılıklı olarak lisansüstü ve doktora eğitimi veren bir Medeniyet Araştırmaları Merkezi de kuracağız.” dedi.

"Amacımız yeni İbn Haldunlar yetiştirmek"

Dünyanın açık medeniyet çağını yaşadığını ve bu çağda öğrencilerin küresel rekabete hazırlanması gerektiğini vurgulayan Prof. Şentürk, diğer ülkelerle güçlü bağlantılar kurmayı başarmış bir uluslararası üniversite olmayı amaçladıklarını söyledi. “İbn Haldun’dan ilham alıyoruz, metodumuz Haldunizmi uygulamak, amacımız da yeni İbn Haldunlar yetiştirmek” diyen Prof. Şentürk, bunun tarihsel bir İbn Haldunculuk olmadığının altını çizdi ve “Bilakis, İbn Haldun’un teorilerini, kavramlarını ve yöntemlerini mevcut ekonomik, sosyal ve siyasi sorunlara uygulayarak İbn Haldun’dan günümüz küresel dünyasını okurken istifade etmek istiyoruz.” dedi.

Yeni Şafak

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Eğitim Haberleri