Risale-i Nur üzerine yapılan akademik tezlerin değerlendirildiği müzakerelerle ilgili seri “2. Meşrutiyet Döneminde İslamcılık ve Said Nursi” başlığını taşıyan Muhsin İnal’a ait yüksek lisans tezi ile başladı.
İIKV konferans salonunda gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Prof. Dr. İshak Özgel’in yaptığı toplantıda tezini sunan Muhsin İnal’ın yanı sıra Prof. Dr. Adem Ölmez ve Prof. Dr. Ahmet Yıldız da müzakereci olarak toplantıya katkı sağladı.
SAİD NURSİ’NİN EĞİTİM ANLAYIŞI
Prof. Dr. İshak Özgel'in ve zoom üzerinden programa katılan İIKV Mütevelli Heyeti Başkanı Said Yüce’nin açılış konuşmalarını takiben Muhsin İnal tezinin sunumunu yaptı. İkinci meşrutiyet dönemi hakkında bilgi vererek sözlerine başlayan İnal, bu dönemde kendini gösteren Osmanlıcılık, Türkçülük ve Batıcılık akımları ile sivil ve siyasi olarak ikiye ayırdığı İslamcılık akımını ve Said Nursi’nin İslamcılık tarafını anlattı.
Tanzimatın üçlü eğitim sistemine karşı Said Nursi’nin eğitim anlayışı ve Medresetü’z-Zehra projesinden bahseden ve sözlerini Said Nursi’nin "bizim geri kalışımızı İslamı doğru anlamamamız ve onu hakkıyla yaşayamamamıza" bağladığını ifade ederek sürdüren İnal, tezinde yer alan Said Nursi’nin Meşrutiyetle ilgili görüşleri, 31 Mart vakası karşısındaki duruşu ve Divan-ı Harp’te yargılanması gibi konulara da değindikten sonra sonuç değerlendirmesi ile sunumunu sonlandırdı.
YENİ SAİD DÖNEMİNDE İSLAMCILIKTAN ÇOK İMAN VE AHLAKA AĞIRLIK VERDİ
Prof. Dr. Adem Ölmez, Muhsin İnal’ın tezini dil, yazım ve içerik olarak son derece başarılı bulduğunu ifade ederek, İslamcılık kavramının batıya ait bir kavram olduğunu ve bu tabirden daha çok İslam’ın devlet ve iktisat gibi konularının anlaşıldığını belirterek, İslamcılık tabirinin Said Nursi için eski Said dönemine bakıldığında bir ölçüde doğru olabileceğini ancak yeni Said dönemi için bunun aynı şekilde olmadığını gördüğümüzü söyledi. Prof. Ölmez, Said Nursi’nin yeni Said döneminde İslamcılıktan çok iman ve ahlak gibi temel konulara ağırlık verdiğini ifade etti.
SAİD NURSİ İLE İLGİLİ TEZ ÇALIŞMALARI NEDENSE HEP KÜÇÜK ŞEHİRLERDE YAPILDI
Prof. Dr. Ahmet Yıldız, Said Nursi ile ilgili tez çalışmalarının nedense hep küçük şehirlerde yapıldığını, büyük şehirlerde yapılmadığını ifade etti. Tezdeki İslamcılık temasının sadece Meşrutiyet dönemi ile sınırlı tutulmasını bir eksiklik olarak gördüğünü söyleyen Yıldız, tezde farklı yaklaşımlara da fazlaca yer verilmediğini belirterek buna örnek olarak, Said Halim Paşa ile Said Nursi’nin İslamcılık anlayışlarının karşılaştırılabileceğine dikkat çekti.
İslamcılıkla ilgili önem arz eden Volkan gazetesine tezde fazla yer verilmemesini de yine bir eksiklik olarak gördüğünü ifade eden Yıldız, daha çok metinlere ve onları nakletmeye dayalı bir yol takip edilip eleştirel yaklaşımlarda bulunulmamasının da kendini tekrar etme gibi bir durum oluşturduğuna dikkat çekti. Prof. Yıldız, tezde kullanılan dili son derece başarılı bulduğunu söyledi.
İİKV akademik tez toplantıları, her ay müzakereye açılacak Risale-i Nur ve Said Nursi konulu tez çalışmaları ile devam edecek.