Yeni sistem TOEFL'a benzeyecek

Yükseköğretime geçişte yeni sınav sistemi için kolları sıvayan ÖSYM Amerika'da devam ettirdiği incelemelerini tamamladı.

E. Özlem Karataş'ın haberi:

Bu çerçevede TOEFL (Yabancı Dil Olarak İngilizce Testi) ve TOEIC (Uluslararası İletişim İngilizce Testi) gibi uluslararası sınav modelleri izlenirken, yeni sınav sistemimizde bu modellerin işleyişinden yararlanılacak.

Yükseköğretime geçişte yeni sınav sistemi için kolları sıvayan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) bu çerçevede Amerika'da devam ettirdiği incelemelerini tamamladı. Yeni sınav sistemini şekillendirmek için 10 gün boyunca, dünyanın kar amacı gütmeyen en büyük özel eğitim ölçme ve değerlendirme kuruluşu Educational Testing Servise (ETS)'de incelemelerde bulunan Türk heyet, araştırmalarını tamamladı.

BU MODELLER UYGULANACAK

Bu çerçevede TOEFL (Yabancı Dil Olarak İngilizce Testi) ve TOEIC (Uluslararası İletişim İngilizce Testi) gibi uluslararası sınav modelleri izlenirken, yeni sınav sistemimizde bu modellerin işleyişinden yararlanılacak. ÖSYM Başkanı Ali Demir beraberindeki heyetle, yükseköğretime geçişte sınav sistemini incelemek için gittiği Amerika'ya ziyaretini tamamladı.

ETS'DE SİSTEMLER İNCELEMELENDİ

Heyet 10 gün boyunca, 1947 yılından bu yana New Jersey'de sınav hizmetleri veren dünyanın en büyük sınav hizmetleri şirketi Educational Testing Servise (ETS)'de incelemelerde bulundu. Burada, TOEFL (Yabancı Dil olarak İngilizce Testi) ve TOEIC (Uluslararası İletişim İngilizce Testi) gibi uluslararası sınavları gerçekleştiren kurumdan bilgiler alan heyet, yeni eğitim sistemini bu çerçevede şekillendirecek.

Yeni eğitim sistemi için örnek model olarak TOEFL sınavı belirlendi. Böylece öğrenciler üniversite sınavına yılda birkaç kez girebilecek ve aldıkları en yüksek puanı kullanabilecekler. Yılda 3-4 kez yapılacak sınavlara öğrenciler kendilerini hazır hissettikleri zaman girebilecek, böylece öğrencilerin üzerindeki sınav stresi yükü de kaldıracak

2014 SONUNA KADAR ŞEKİLLENECEK

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) 2012'de alınan kararda, üniversiteye giriş sisteminin yeniden yapılandırılması kararı alınmıştı. Karar sonrası TÜBİTAK, Talim Terbiye Kurulu, YÖK, ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığı'nda bu çerçevede birçok çalışma yaptı. Nihai sistem için çalışmalar devam ederken, yeni sistem 2014 yılı sonuna kadar tamamlanmış olacak ve 2015 yılı itibariyle hayata geçirilecek

Yeni Şafak

Eğitim Haberleri