Büyük su kütleleri arasında bir tuzluluk seviyesi farkı vardır. Bu tuz seviyesindeki fark, yağmurlar, buz tabakalarının erimesinden gelen tatlı su ilaveleri ve suyun buharlaşması nedeniyle ortaya çıkar. Okyanusların tuzluluk oranlarının bir modelini çıkarmak için uzayda bulunan uydular kullanılabilir.
Okyanusların tuzluluk oranlarını tespit etmek, El Nino gibi büyük felaketlerin önceden anlaşılmasına neden olabilir. Küresel olarak okyanusların ve denizlerin tuzluluk oranlarının takip edilmesi ise su döngüsü gibi hayat açısından çok önemli olayların değişimini anlamak için de çok önemlidir.
Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) İklim Değişikliği Girişimi (CGI) yeni bir projeye başladı ve proje devam ettiriliyor. CGI’ın yeni projesinde iklim değişikliğini anlamak için uzun vadeli ve doğru veriler elde edilmeye çalışılıyor. Bu proje kapsamında bilim insanları, bu zamana kadar elde edilmiş en iyi uzay-deniz tuzluluğu veri kümesini elde ettiler.
ESA İklim Ofisi Başkanı Susanne Mecklenburg, “Proje, dünya genelinde deniz yüzeyi tuzluluğunun izlenmesi için mevcut veri setlerinin kalitesinde ve uzunluğunda önemli bir gelişme sağlamayı hedefliyor. Bu yeni veri setinin, çeşitli uygulamalarda kullanıldığı ve test edildiğini, özellikle de okyanusların iklimde sahip olduğu temel rol hakkındaki anlayışınızı geliştirmek için istekliyiz” dedi.
LOCEAN’dan Jacqueline Boutin ve IFREMER'den Nicolas Reul öncülüğündeki araştırma ekibi, her ay 50km’lik bir mekansal çözünürlükte üretilen haritalar ile dokuz yıl süren küresel bir zaman çizelgesi oluşturmak için üç uydu misyonundan elde edilen verileri birleştirdiler.
1950’lerden bu yana yapılan tuzluluk ölçümlerinde, küresel olarak diğerlerinden daha tuzlu olan bölgelerin tuz oranının arttığı, daha az tuzlu olan bölgelerinin tuz oranının ise daha da azaldığını gösteriyor.
Okyanus atmosferindeki değişimler, dünya çapındaki rüzgarların yanı sıra, su yoğunluğundaki değişimler tarafından yönlendirilir. Suyun yoğunluğu ise hem sıcaklığa hem de tuzluluğa bağlıdır. Ilık su, soğuk sudan daha az yoğundur. Tuzlu ise tatlı sudan daha yoğundur.
Okyanusların tuzluluk oranındaki değişimlerin incelenmesi, iklim bilimcilerin atmosfer ve okyanus yüzeyi arasındaki, okyanus yüzeyi ile derin okyanus katmanları arasındaki değişimleri modellemesine ve buralardaki değişimi öngörmesine yardımcı olabilir.
Araştırmacılar tarafından elde edilen yeni veri setinin faydalarını göstermek için ESA’nın Deniz Yüzeyi Tuzluluk projesi bir dizi iklim çalışması yürütüyor. Bu çalışmada şiddetli tropik siklon eğilimli bir bölge olan Bengal Körfezi ve Gine Körfezi’ndeki su döngüsünü inceleniyor. Bengal ve Gine Körfezleri’nde gerçekleşen bu çalışmada, tuzluluğun okyanusun üst tabakasındaki ve hava-deniz etkileşimindeki rolünü anlaşılmak isteniyor.
webtekno