Yeni uzay teleskobu evrenin yol haritasını çıkaracak

Amerikan uzay araştırmaları kurumu NASA, evrenin bir anlamda yol haritasını çıkaracak yeni bir uzay teleskobunu yörüngeye yerleştirecek.

NASA yetkililerinin basın toplantısında belirttiklerine göre, çok zayıf ışıklı ve uzakta olması nedeniyle görülemeyen gökcisimlerini bulmak için evreni tarayacak, kısa adı WISE olan The Wide-field Infrared Survey Explorer teleskobunun, Güneş Sistemi'nde şimdiye kadar tespit edilemeyen yüz binlerce karanlık asteroidi ve uzayın uzak noktalarında gizlenmiş milyonlarca yıldız ve galaksiyi ortaya çıkarması bekleniyor.

320 milyon dolarlık projenin yöneticileri, bir Delta 2 roketiyle 9 Aralıktaki fırlatma işlemiyle yörüngeye taşınacak teleskobun, bu cuma California'daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssüne getirileceğini belirtti.

İnsan gözünün göremediği, ancak soğuk cisimlerin yaydığı bir ışık biçimi olan kızılötesi radyasyonu gözlemlemek için 6 ay süreyle tüm uzayı tarayacak teleskop, kendi kızılötesi ısısından ötürü, gözlem cihazlarının ısınmasını önlemek için teorik olarak ulaşılabilir en düşük sıcaklık olan mutlak sıfıra (eksi 273.15 derece santigrat) kadar soğutulması amacıyla donmuş hidrojen yüklü bir tanka yerleştirilecek.

Sönmüş yıldızlar olan kahverengi cüceleri de tespit etmesi umulan ve uzaydaki toz zerrelerine kadar ulaşabilecek kızılötesi ışınlar yayabilen WISE, daha önce uzaya gönderilen kızılötesi teleskoptan 500 kat daha hassas olduğu belirtildi.
Zaman

Edebiyat Haberleri