Yerli otomobil konusunda Bakan'dan açıklama

Milyonlarca sürücünün merakla beklediği yerli otomobil ne zaman çıkacak? Henüz seri üretime geçmeyen yerli otomobil ile ilgili Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü önemli açıklamalarda bulundu.

Yerli otomobil ne zaman çıkacak? Sürücü adaylarının merakla beklediği yerli otomobilin çıkış tarihi belli oldu mu? İsmi dahi sır gibi saklanan yerli otomobile babayiğit bulundu mu? Yerli otomobil ne zaman seri üretime geçecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte yerli otomobil ile ilgili öne çıkan gelişmeler

'BABAYİĞİT BEKLEMİYORUZ'

Yerli otomobilde bu yılın sonuna kadar 30-40 araçlık bir test filosu üretileceği ifade eden ilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü şöyle devam etti;

“’Babayiğidi beklemiyoruz. Oturup bir babayiğit gelsin, bu işi yapsın diye beklemiyoruz. Çalışıyoruz. Dünyanın her tarafında otomobil tasarımlarının hikayelerine bakın Volkswagen, Toyota, yabancı markalara bakın, bizim Türkiye’deki Tofaş’a, yerli markalara bakın hepsinde başlangıçta devletin bir desteği ve yönlendirmesi vardır. Zamanla devlet çekilmiştir. Burada devlet yönlendirmesi şarttır. Biz şunu diyemeyiz; ‘bir babayiğit çıksın yapsın gelsin’ bunu demeyeceğiz."

YERLİ OTOMOBİL NE ZAMAN SERİ ÜRETİME GEÇECEK

Bakan Işık, yerli otomobille ilgili de 3 prototipin kamuoyuyla paylaşıldığını 4'üncünün de 22 Aralık'ta hazır olacağını söyledi. Işık, 2018 yılında İstanbul Autoshow Fuarı'nda araçları tanıtmayı planladıklarını belirterek, "En son seri üretimini yapacağımız aracın ilk tanıtımını yapmayı hedefliyoruz. Amacımız, 2019 sonuna kadar da seri üretimden çıkmasını sağlamak" diye konuştu.

 

YERLİ OTOMOBİL NE KADAR YAKACAK?

Yerli otomobilin sadece fiyat konusunda değil yakıt konusunda da vatandaşların bütçesine uygun olması hedefleniyor.

Otomobilin, 6 saatte doldurulabilen batarya ile çalışması, 100 kilometre şarj etmeden gidebilmesi planlanıyor.

Otomobilin enerjisini sağlayacak bu şarjın günde 2 liralık maliyeti olması planlandı. Böylelikle yerli otomobilin hem üretim hem de tüketim konusunda ekonomik olarak Türkiye'ye katkı sağlaması bekleniyor.

UÇAK TEKNOLOJİSİ

Sensör teknolojisi bu araçta önemli yer tutacak. Diyelim ki, yolda giderken, güvenlik riski oluşturacak şekilde öndeki araca yaklaştınız. Araç onu normal sensör teknolojisinden daha kısa sürede hissedecek ve ona göre tedbir geliştirecek.

 

'ÖNDEKİ ARAÇLA İLETİŞİM KURACAK'

Aracımızda sensör teknolojilerini ve araçlar arası iletişim sistemlerini de kullanacağız. Diyelim ki, öndeki araca, kaza riski oluşturacak şekilde aşırı yaklaştınız, araç mevcut sensör teknolojilerinden çok daha hızlı bir şekilde bunu tespit ederek fren sistemini devreye alacak. Ancak fren yapma mesafesi yeterli olmazsa, öndeki araçla iletişim kurarak, eğer müsaitse o araçtan hızını artırmasını isteyecek. Öndeki araçta bu talebi alacak, çok hızlı bir şekilde değerlendirecek ve önü müsait ise hızını artıracak. Bütün bu işlemler, adeta saliseler içinde yapılacak.'

DÜNYA FİRMALARI SIRAYA GİRDİ

"Dünyada birçok firmanın Türkiye'de yerli otomobilin üretimiyle ilgili bazı rolleri biz üstlenebilir miyiz" dediğini anlatan Işık, sektörde büyük bir ihtiyaç olan Otomotiv Test Merkezini Bursa Yenişehir'de kurmak için çalışmalara devam ettiklerini belirtti.

 

Haber 7

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Otomobil Haberleri