Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı Yaşar Taşkın Koç'un sorularını yanıtladı.
Özlü, yerli otomobille ilgili çalışmaların detaylarını paylaştı.
Yerli otomobilin 3 ay içinde teknik ve mali analizinin tamamlanacağını söyleyen Özlü şunları kaydetti;
Ortak Girişim Grubu kendini hangi modelde iyi hissediyorsa onda karar kılınacak ama elektrikli tercih edilebilir. 3 ay içinde teknik ve mali analiz yapacağız devlet hangi analizleri bu şirkete verecek ve bu şirketin uluslararası sektörde satacağız otomobil çalışması olacak. İçten yanmalı motorlar yerine elektrikliye geçiyoruz Zamanlama açısından doğru noktadayız. Rasyonel olmayan hiçbir işi yapmayacağız yapmakta olduğumu mali ve teknik analiz bize ne yaparsak bu iş sürdürülebilir oluruna bakacağız.
Biz dünya ile rekabet edeceğiz. Yapacağımız herşeyi dünyanın her tarafında satmak üzere yapacağız. Bu projenin adı Türkiye'nin Otomobili ama biz küresel bir başarı hedefliyoruz.
Cam filmi düzenlemesi
Cam filminde İçişleri Bakanlığımız ile müşterek bir çalışma yürütüyoruz. Biz konunun teknik tarafına bakıyoruz. İçişleri Bakanlığımız işin güvenlik tarafına bakıyor. Yaptığımız çalışmaların sonuçları belli bununla ilgili İçişleri Bakanlığımız ile bir araya geleceğiz ortak bir noktada anlaşacağız. Bunu sayın Başbakanımıza arz edeceğiz. Cam filmi yasağının ağırlıklı olarak kalkmasından yanadır görüşümüz ama Türkiye'de güvenlik sorunları da var. Güvenlik mensuplarımızında ihtiyaçlarını karşılayacak ortak bir noktada buluşmak durumundayız.
Ön cam ve öndeki yan iki camda cam filminin açık olması içinin görünür olması, arka koltuklarda ise serbest olsun diyoruz. Fakat bununla ilgili anlaşacağız, kimseyi mağdur etmek istemeyiz. Bunun kontrollerinin polis tarafından değil de araç muayene istasyonlarında yapılmasından yanayız.
KOSGEB'in yapısı
KOSGEB'de ağırlıklı olarak imalat sanayine yönlenmeye döneceğiz. Tüm KOBİ'ler bizim için muteber ve desteklenmesi gerekse de KOSGEB'in ağırlıklı olarak imalat sanayine destek vermesinin önünü açacağız.
Özellikle bu yurt dışından ithal ettiğimiz sanayi ürünleri var bunların yerlileştirilmesi konusunda KOSGEB'i devreye sokacağız.
KOBİ'lerimizin teknoloji üretmesini istiyoruz. Türkiye'nin büyümesi için en temel faktör teknoloji. Bizim teknoloji üreten bir Türkiye inşa etmekten başka çaremiz yok.
Şunu çok arzu ediyoruz, teknolojik yeteceği olan KOBİ'lerimize belli ithal ürünlerle eşleştirelim bu KOBİ'lerimize bir defaya mahsus masraflarının projesine göre ya tamamını yada bir kısmını biz karşılayalım. Bu ithal edilen ürün olduğu için zaten içeride bi pazar payı var demektir. Satacağı garanti, dolayısıyla bu kendi kendini çevirecektir.
Antarktika'ya Bilim Üssü
Antarktika'ya ikinci seferimizi yapacağız. Bu görev bize Cumhurbaşkanımız tarafından verildi. İlk seferi geçen sene yaptık. Bu sene yeni sefere hazırlanıyoruz.
Bilişim Vadisi Projesi
Bilişim Vadisi çok önem verdiğimiz bir proje, orada yaklaşık birinci etabın birinci kısmını bitirdik. 37 firma ile anlaşma sağladık. Bunlardan 8'i taşındı işe başladı. Şimdi ikinci kısmı bitireceğiz. Bu proje bittiği zaman yaklaşık 5 bin firma burada görev alacak. Yine burada yaklaşık 100 bine yakın bir istihdam oluşacak. Yıllık 50 milyar dolarlık bir ciro ekonomik faaliyet sürecek. Dolayısıyla Türkiye'nin sıçrama yapmasını sağlayacak teknoloji tabanlı bir mega proje. İnşallah gelecek yıl başından itibaren birinci etabın ikinci kısmını da bitireceğiz.
TRTHABER