2 milyondan fazla öğrencinin katıldığı YGS yapıldı. Öğrenciler de uzmanlar da sınavı kolay buldu. Ancak fizik ve ‘din soruları’ öğrencileri zorladı.
Üniversiteye girişin ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yapıldı. 2 milyon 178 bin 563 adayın başvurduğu sınav Türkiye geneli ile KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da 173 il ve ilçe sınav merkezinde, yaklaşık 7 bin 300 binada ve 117 bin salonda, 303 bin sınav görevlisiyle gerçekleştirildi.
Saat 10.00’da başlayan sınav tek oturumda 160 dakika sürdü. Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere adaylara 4 testten 40’ar olmak üzere 160 soru yöneltildi. Öğrenciler Türkçe’den ve Matematik’ten 40’ar soru yanıtladı.
Sosyal Bilimler Testi’nde tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden 5’er soru yanıtladı. Din dersinden muaf öğrencilere ise alternatif 5 felsefe sorusu yöneltildi. Fen Bilimleri Testi’nde de adaylar fizikten 14, kimyadan 13 ve biyolojiden ise 13 soru cevapladı.
Sınavın ardından hem uzmanlar hem de öğrenciler genel olarak YGS sorularını geçmiş yıllara göre kolay buldu. Ancak en büyük sıkıntı fizik ve din sorularında yaşandı. Adaylar sınavın ardından sosyal medya üzerinden din sorularının çok zor olduğu yorumlarını yaptı.
Türkçe’de ise 140 kelimeyi bulan sorular olsa da öğrenciler çok zorlanmadıklarını, çünkü paragrafların anlaşılır olduğunu dile getirdi.
UZMANLAR SINAVI DEĞERLENDIRDI:
‘MATEMATİK KOLAY DİN ZOR’
FEM Yayınları uzmanları: YGS matematik daha yalın, anlaşılabilir ve özenle hazırlanmış sorulardan oluşmuş. Daha önce 10 civarı çıkan problemler konusundan 13 soru çıktı. Cebir ve geometri soru ayrımı 33-7 olarak gerçekleşti.
Geçen sene herkesin yapabileceği 5 tane çok kolay soru sayısı bu sene 10’a yükseldi. Zorluk derecesi orta bir sınav. Türkçe’de ise bu seneki paragraf soruları daha anlaşılır türdendi. Dil bilgisi soru sayısı artarak 8 oldu. Bu sene 2 tane anlatım bozukluğundan soru geldi.
Zorluk derecesi orta oldu. Fizik ve din soruları zorladı. Fen Bilimleri Testi’nin en kolay soruları kimyadan geldi. Biyoloji soruları içinde ilgi içerikli soru oranı fazlaydı. Adayları zorlayabilecek ve seçici diyebileceğimiz iki üç tane soru sorulmuş. Bilgi sorularının ise zor olduğu söylenemez. Çok kolay olmayan sorulardan oluşuyor. Ama yüzde 60’ı tüm adayların yanıtlayabileceği şekildeydi.
‘UZUN PARAGRAFLAR ZORLAMADI’
FINAL Eğitim Kurumları uzmanları: Matematik testinde 8 olan geometri sorusu bu yıl 7 oldu. Problem sorularının sayısı da artarak, 13 oldu. Ama geçen yıla göre daha kolay.
Türkçe’de uzun paragraflar vardı ama öğrenciler zorlanmadı. Anlaşılır bir dili vardı. Bilgiye dayalı yorum içeren fizik soruları zorladı. İşlem gerektirmeyen sorular vardı. Kimya ve biyoloji öğrencileri zorlamadı. Ama din sorularında öğrenciler çok zorlandı.
‘2 YILIN EN KOLAY SINAVI’
Uğur Okulları Akademik Kurul uzmanları: Son iki yıla göre kolay bir sınavdı. Türkçe soruları önceki yıllara göre daha kısa, anlaşılır cümlelerden ve paragraflardan oluştu. Sosyal bilgiler testinde tarih ve coğrafya soruları zorluk derecesi yüksek olmayan sorulardan oluşurken felsefe, din kültürü ve ahlak bilgisi soruları bilgiye dayalı kavramlar sorgulandığından öğrencilere zor geldi. Fen Bilimleri Testi’nde kimya, biyoloji kolay, fizik soruları kısmen daha zordu.
‘GÖRSELLER NET ÇIKMADI’
BILFEN Liseleri bölüm başkanları: Dil bilgisi ve anlatım bozukluğu sorularına daha fazla yer verildi. Kimya öğrencilerin zorlanmayacağı sorulardan oluşmuş. Fizik soruları yoruma dayalı. Biyolojide daha çok bilgi ağırlıklı sorulara yer verildiği gözleniyor. Tarih sorularının zorluk derecesi orta. Görsele dayalı soru bu sınavda da sorulmuş, ancak bazı öğrencilerimiz görselin net çıkmadığı konusunda görüş bildirmişlerdir. Din soruları geçmiş yıllara göre zordu.
HaberTürk