Sınav günü yaklaştıkça öğrencilerin kaygı ve korkuları daha da artıyor. Başarılı olmak isteyen adaylar ise hem sınav anına kadar zaman yönetimini güçlendirmeli hem de moral ve motivasyonunu yüksek tutmalı.
2013 sınav sisteminin ilk aşaması olan Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS) için aylarca süren sınav hazırlıkları ve emeklerin sonuna gelindi. Adaylar bu sınavda lisede öğrendikleri derslere ait temel bilgilere sahip olmanın yanında, okuduğunu anlama, zihinsel becerilerin ölçülmesi, temel kavram ve ilkelerle düşünmeye yönelik sorularla karşılaşacak. Sınavda daha yüksek puan almak isteyen adayların, strateji belirlemesi ve morallerini yüksek tutması gerekiyor.
Adaylar sınava bir gün kala zihni zorlayacak etkinliklere son vermeli. Sınavdan önceki günlerde ağır bedensel hareket gerektiren sporlardan kaçınmalı. Gece rahat uyuyabilmek için sınavdan bir gün önce sabah erken kalkmakta fayda var. Son gün ders çalışmamak adayları kaygılandıracaksa zihni zorlamamak şartıyla daha önceden alınmış ders notlarına bakılabilir. Akşam her zamanki saatinde dinlenmeye çekilmeli, yatmadan önce gerekli belgeler kontrol edilmeli. Sınava kahvaltı yapılmadan girilmemeli. Sınava girecek adayları ve ailelerini endişelendiren bir durum da adayların sınava bir gün kala uyuyamamalarıdır. Bu durumla karşılaşan ailelerin kaygısı öğrenciyi de etkiler. Normal olan bu süreçte uyumak için zorlamamalı. Bir duş alarak veya sevilen bir etkinlikle zaman geçirilebilir.
Moral ve motivasyon için adayların kendilerini yeterli hissettikleri testten başlamaları onlara avantaj sağlayacaktır. Sınavda zor sorular olabilir ama bu bütün soruların zor olduğu anlamına gelmez. Moral bozulmadan sınava devam edilmeli. Unutmamalıdır ki, girilecek sınav adayların zekâ düzeylerini değil sadece sıralama düzeylerini belirler. Dikkat dağıldığında ve sorunun anlaşılmadığı hissedildiğinde soruyla inatlaşmadan bir sonraki soruya yönelmek gerekir. Çünkü sınav aynı zamanda adayların zamanı verimli kullanma becerisini de ölçer.
İsabet hızdan önemli
YGS’de 4 farklı test olacak. Puan getirisi olarak sayısal alandan tercih yapacak adayların önce matematik testine sonra da fen bilimleri, Türkçe ve sosyal bilimlere yönelmeleri uygun olur. Aday eğer eşit ağırlıktan tercih yapmayı düşünüyorsa önce matematik testi sonra da Türkçe, fen bilimleri ve sosyal bilimler testine yönelmeli. Sözelci adaylar için Türkçe testi en çok puan getirisi olan testlerdir. Sözel alan tercihi yapacaklar önce Türkçe, sosyal bilimler, matematik ve eğer bilgi birikimleri varsa fen bilimleri testine bakabilirler. YGS puanına göre tercih yapacak adaylar ise tercih yapacakları bölümün puanına göre strateji belirlemeli.
Sınav başladıktan birkaç saniyeyi içinde sınav sayfalarını hızla gözden geçirmekte fayda var. Bu testin yapısı ve sorulardaki değişiklikleri kavramaya karşı hazır hale getirir. Verilen süreyi dengeli kullanmak için hız ile isabet arasında denge kurulmalı. Zaman kazanma düşüncesiyle soruları çok hızlı cevaplamak hata yapma ihtimalini yükseltir.
zor sorularla inatlaşmayın
Adaylar geçen yıl YGS’de Türkçe sorularında çok zaman harcadı. Adayların her ihtimale karşı uzun paragraf sorularında anlama gücünü iyi kullanmaları ve dikkatlerinin dağılmaması için bazı kavramların altını çizerek okumaları önemli. Ayrıca tüm seçeneklerin okunması yanıltıcı cevaplardan öğrenciyi uzaklaştırır. Soru çözümlerinde öncelikle verilen bilgiye dikkat etmeli ve istenen cevabın olumlu mu olumsuz mu olduğuna bakılarak seçenekler elenmeli. Çünkü bu sorularda en fazla hata, sorunun yanlış anlaşılmasından kaynaklanır.
Puan getirici hamle ancak soruları dikkatli okumak ve doğru çözmekle mümkün. Adaylar sorulara kendi mantıklarına göre değil, sorunun mantığına göre yaklaşmalı. Soruyu tam anlayabilmek için tüm ipuçlarını değerlendirmeli. Soruların zorluk düzeyleri aynı değildir. Herkesin yapabileceği kolay nitelikte sorular olabileceği gibi, seçici sorular da olacaktır. Soru üzerinde belli bir süre geçtiği halde hâlâ çözülemiyorsa zaman kaybetmeden diğer soruya geçilmeli. Yani zor sorularla inatlaşılmamalı.
En uygun kodlama stratejisi ise grup halinde yapılandır. Her soru için soru kitapçığından cevap kâğıdına, cevap kâğıdından soru kitapçığına gidip gelmek ciddi bir zaman kaybına ve dikkat yoğunlaşmasını engellemeye sebep olur. Kodlama süreleri, zihninizi dinlendirmek için de bir dinlenme aralığı olabilir.
Zaman