Yıkmaya değil imara geldik 

Kadir AYTAR

Haliç Kongre merkezindeyiz. Cumhurbaşkanlığının himayesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nün birlikte düzenlemiş oldukları 2. Uluslararası Osmanlı Coğrafyası Arşiv Kongresi'ne katıldık. Kongre 20-24 Kasım tarihleri arasında devam edecek. Programın açılışında gösterilen sinevizyon gösterisi muhteşemdi. Söğüt'te dikilen çınar ağacı büyüyerek serpiliyor çınardan uçan her bir yaprak üç kıtanın her tarafına dağılarak bir mimari esere dönüşüyor, bir ilim merkezi, bir vakıf şeklinde insan ihtiyaçlarını giderecek eserler imar ediliyor. 

Emperyalist güçlerin asırlardır sömürmeye, yıkmaya ve yakmaya gittiği topraklarda "Yıkmaya değil, imara geldik" sloganı güçlü bir vurgu olarak bizi heyecanlandırıyor.

Endülüs, Selçuklu ve Osmanlı, adaletli ve insana yaraşır bir şekilde yönettiği topraklara hizmet götürmüş ve kayıt altına almıştır. Bu kongrede Osmanlı coğrafyasında yapılmış olan düzenli kayıt tutma, hukuk düzeni ve arşivcilik konuları masaya yatırılacak. 167 yerli ve yabancı akademisyen tebliğ sunacak. Osmanlı'nın üç kıtada hüküm sürdüğü ülkelerden gelen tebliğciler bulundukları bölgelerdeki Osmanlı Kültür varlıklarının dünü, bugünü ve yarını ile ilgili değerlendirmeler yapacaklar. 

İlk günkü açılış ve protokol konuşmalarında "Arşiv belgeleri ile tarih yeniden yazılıyor" vurgusu yapıldı. Merhum tarihçi Halil İnalcık hocanın "Biz tarihçiler arşiv belgesi olmadan tarih yazmayı imkansız görürüz" sözlerine atıfta bulunuldu.

Tarih Kurumu Başkanı Profesör Doktor Refik Turan, Osmanlı'nın maddi coğrafi sınırlarını aşan evrensel büyük bir beşeri coğrafyası vardır. Bir devletin uzun yıllar ayakta kalabilmesinin arkasında yatan unsurların dikkate alınması gerektiğine, çünkü hukuk düzeni, kayıt ve vergi sistemi sayesinde güçlü bir devlet olunduğuna vurgu yapmıştır. 

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü Prof. Dr. Uğur Ünal, "Arşivler stratejik bilgi merkezleridir ve kültürel diplomaside hakim rol oynarlar" diyerek yılda 8 milyon belgenin sayısallaştırıldığını ve araştırmacıların hizmetine sunulduğunu, böylece belgelerin fiziki zarar görmesinin önüne geçildiğini, bu nedenle hizmetlerinin dünya standartları üzerinde olduğunu belirtmiştir. 

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, "Emperyalist güçlerin emelleri artarak devam ediyor. Tarih yeniden yazılmak isteniyor. Bunların oyunlarını arşiv belgeleri bozacaktır. Gerçek arşiv belgelerinin dili ve bu kongredeki sunumlarla tarih yeniden yazılacaktır. Halil İnalcık hocanın dediği gibi, "Belgeye dayanmayan iddia iddia mesnetsiz kalacaktır." sözlerinden sonra "Bu programın ebedileşmesi için her katılımcı adına olmak üzere 5000 fidanın dikildiği bir hatıra ormanının oluşturulduğu" müjdesini vermiştir.

Program Kongre Onursal Başkanı Profesör Doktor Mübahat Kütükoğlu'nun arşiv çalışmaları ile ilgili açılış konferansından sonra Askeri Mehteran Bölüğü tarafından güzel bir konser verilmiştir. 

Yarım gününü anlattığım bu program Perşembe akşamı değerlendirme oturumu ve sonuç deklarasyonu ile son bulacaktır.

Programın tüm milletlerin hayrına olması, özellikle İslam coğrafyasındaki gözü dönmüş Emperyalist güçlerin def edilerek akan kanların durması ve gözyaşlarının dinmesi dileklerimle.

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.