Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, 5.5 milyon öğrencinin, öğrenci belgelerini artık 'E-Devlet' sistemi üzerinden alabileceklerini açıkladı. Çetinsaya, ''Aşama aşama yenilikler olacak. Bir ay sonra mezuniyet belgelerini alabilecek. Bir ay sonra da öğretim üyelerimiz, öğretim üyesi olduklarını ispat eden belgeleri alabilecek" dedi.YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin ev sahipliğini yaptığı 223'üncü Üniversitelerarası Kurul toplantısına katıldı. Rektörlerin katılımıyla Bilim Merkezi'nde gerçekleşen toplantıda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, YÖK'ün yaptığı hizmetleri anlattı. Yeni projeler hazırladıklarını belirten Çetinsaya, şunları söyledi:
''Türkiye'deki kalite süreçlerini iyileştirecek, kalite çalışmaları gerçekleştirdik. Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi. Bu 1,5 yıl süren bir projedir. Meyvelerini de vermeye başladı. Bu kalite çalışmalarının da ilk aşamasını da oluşturacak. Günlük hayatımızı kolaylaştıracak bir takım uygulamaları da kolay kıldı. Artık 5,5 milyon öğrencimiz, öğrenci belgelerini 'e-devlet' üzerinden alabilecek. Aşama aşama yenilikler olacak. Bir ay sonra mezuniyet belgelerini alabilecek. Bir ay sonra da öğretim üyelerimiz öğretim üyesi olduklarını ispat eden belgeleri alabilecek."
ÜNİVERSİTE KAYITLARI ON-LİNE OLACAK
Üniversiteyi kazanan öğrencilerin de kayıtlarını 'on-line' sisteminden gerçekleştireceğini belirten Prof. Dr. Çetinsaya, ''Bu konu da tamamlanmak üzere. İsteyen üniversiteler ile pilot projesini gerçekleştireceğiz ve on-line kaydı yapacağız" diye konuştu.
'AÇIK ERİŞİM AKADEMİK ARŞİV'
Açık erişim akademik arşiv projesini de hayata geçirdiklerini belirten YÖK Başkanı Çetinsaya, Türkiye üniversitelerinde basılmış bütün kitap, dergiler, bu dergiler içerisindeki makale ve projeler, yazılı ve görsel makalelerin bu akademik arşiv projesi içinde yer alacağını söyledi. Çetinsaya şöyle devam etti:
"Akademisyenlerimizin atama ve yükselme kriterlerinde kullandıkları bütün yayınları biz buraya dahil edeceğiz. YÖK'teki tez merkezinde bulunan bütün tezleri de bu sisteme geçireceğiz. Aynı zamanda 1987 öncesi lisansüstü tezleri bu sisteme aktarıyoruz. Yurt dışında doktora yapmış Türk akademisyenlerin tezlerini bu sisteme dahil ediyoruz. Böylece 'Açık Erişim Akademik Arşiv' projesi eylül sonu ekim başında tamamlanıp hayata geçecek. İnternet üzerinde arama motorları da bulunacak. Böylece bütün Türkiye üniversitelerinin bilgi birikimi dünya tarafından izlenebilecek."
Türkiye