YÖK ve TÜBİTAK’ın ortak yapacağı analizlerin sonucu yüksek öğretimin yol haritasını yeniden şekillendirecek.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), uzun süredir üzerinde çalıştığı öğrenci başarısının incelenmesi, mezunların istihdam oranı, doktoralı insan kaynağı ihtiyaç analizi projelerini hayata geçiriyor. YÖK ve TÜBİTAK işbirliğinde gerçekleştirilecek, 18-36 ay arasında sürecek 3 projenin ardından yükseköğretimin yol haritası yeniden şekillenecek.
Projenin hedefleri şöyle: Bölgenin ve şehrin hedeflerine göre sistematik çalışarak fakülte ve bölüm açma taleplerine daha stratejik bakılacak. Fakülte, ‘Bu alana ihtiyaç var mı?’ bakışıyla sorgulanacak. Bölüm açıldığı zaman en erken mezun 4 yıl sonra piyasada olacağı için 4 yıl ve sonrası da planlamaya dahil edilecek. Bir karar destek mekanizması oluşacak. İstihdam edilebilirlik ve mezun yeterlilikleri araştırılacak. İşgücü piyasasının ihtiyaçlarına yönelik analizler yapılacak ve projeksiyonlar oluşturulacak. Mevcut programlara ne kadar kontenjan ayrılacağını önerecek.
Sınavlar arası analiz yapılacak
Projede en dikkat çeken ayrıntı üniversitelinin neden işşiz kaldığı sorusuna da cevap getirmesi. Lise başarıları, ÖSYM sınav sonuçları, üniversite eğitimi, mezuniyet ortalaması ve istihdam süresince girilen sınavların girdisi alınacak. Üniversiteye giriş sınavı, üniversitedeki genel akademik not ortalaması, mezuniyet sonrası girilen sınavların analizleri yapılacak.
Mezun izleme programı tasarlanacak. Program bazında üniversiteler arası karşılaştırmalar yapılacak. Geleceğe yönelik merkezi sınav sistemlerinin iyileştirilmesi kapsamında öneriler oluşturulacak. Çıkacak olan sonuçların, YÖK tarafından yasal düzenlemelere uygun olarak uygulama taahhüdü verilecek.
Akit