İsa Yazar'ın haberi:
Kemal Gürüz döneminde YÖK bünyesinde kurulan ve 28 Şubat'la anılan birim, fişleme faaliyetlerinin yanı sıra öğretim üyelerinin atama ve terfilerinde de belirleyici rol oynuyordu.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 28 Şubat'ın 15. yıldönümünde darbenin izlerini silecek önemli bir adım attı. Kemal Gürüz döneminde kurulan ve 28 Şubat sürecinde YÖK bünyesinde fişlemeleri yapan 'Toplumsal Faaliyet Birimi' kaldırıldı. Birim, 28 Şubat sürecinde öğretim üyeleri, dekan ve rektörleri 'irticacı' diye yaftalayıp işlem yapılması için YÖK'e sunuyordu. Ayrıca 'irtica ile mücadele' konusunda alınan kararları da üniversitelere bildiriyordu.
Birim, geçtiğimiz günlerde polisin baskınıyla gündeme gelmişti. Özel yetkili Ankara cumhuriyet savcısının talimatıyla aralarında bilişim uzmanlarının da bulunduğu yaklaşık 15 polis, YÖK'e giderek bu birimdeki bilgi ve belgeleri kopyalamıştı. Bunun üzerine YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, bu merkezi kaldırma kararı aldı. Önceki gün toplanan YÖK Yürütme Kurulu, 28 Şubat'la anılan bu merkezin kaldırılmasını kararlaştırdı. Böylece 28 Şubat'ın önemli bir izi daha tarihten silinmiş oldu.
'Toplumsal Faaliyet Birimi', Kemal Gürüz'ün YÖK başkanlığı yaptığı 1999'un Ocak ayında şifahi emirle kuruldu. 22 Kasım 1999 tarihinde ise komisyon kararı ile resmî hale getirildi. Birim, 'fişleme' faaliyetlerinin yanı sıra akademisyenlerin atama ve terfilerini, ideolojik unsurları öne çıkararak yönlendirdiği gerekçesiyle de eleştiriliyordu. YÖK'ün resmî internet sitesinde de bu birimin görevine ilişkin olarak, "Devletimizin çeşitli kurumları ile stratejik konularda koordineli olarak çalışan birim, çeşitli kurum ve kuruluşların talepleri doğrultusunda öğretim üyesi görevlendirmesi işlerini yürütmektedir." ifadesi yer alıyordu.
YÖK'ün sitede yayınlanan 2006 yılı faaliyet raporunun 'Toplumsal Faaliyetler Birimi' başlıklı bölümünde de 'psikolojik harekât' çalışmaları hakkında bilgi veriliyor. Buna göre bu birim, iç ve dış tehditlere karşı psikolojik harekât çalışmaları yapıyor. Toplanan bilgiler, raporlaştırılarak 'gizlilik derecesine' göre kim olduğu açıklanmayan ilgili makamlara gönderiliyor. Raporda şöyle deniliyor: "Devletimizin varlığına, bağımsızlığına, ülke ve millet olarak bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzenine, toplumun huzur ve güvenine yönelik iç ve dış tehditlere karşı dünyada ve ülkemizde ön plana çıkan psikolojik harekât ve kamu diplomasisi girişimleri çerçevesinde devletimizin bazı yetkili makamları tarafından milli güvenlik politikaları çerçevesinde hazırlanan ve psikolojik harekât faaliyetleri olarak değerlendirilen programlarda yer alan başkanlığımızca icra edilecek faaliyetlerin, ilgi alanları itibarıyla başkanlığımız bünyesindeki birimler ile üniversitelerimize bildirmek, söz konusu birimleri ülkemizin milli menfaatleri doğrultusunda faaliyetler yapmak üzere yönlendirmek, yapılan faaliyetler ile ilgili sonuçları toplamak, toplanan verileri analiz ederek rapor halinde ilgili makamlara sunmak, faaliyetlerle ilgili yetkili makamlarca yapılan toplantılara iştirak etmek, 'bilmesi gerekenin bilmesi' ve 'gizlilik derecesi' ilkelerini içeren faaliyetlerin yerine getirilmesinde; yapılan her türlü toplantı, değerlendirmeler, yazışmalar ve postalama (zarf kapatma, paket yapma ve evrak alıp-verme) işleri bizzat birim personeli tarafından yerine getirilmekte."
28 Şubat sürecinde aktif rol oynayan Toplumsal Faaliyet Birimi, bir süredir atıl durumdaydı. Savcılık, geçtiğimiz günlerde 28 Şubat soruşturması kapsamında bu birimdeki belgelere el koymuştu. 28 Şubat'ta aktif faaliyet gösteren bu merkez, Yürütme Kurulu'nun kararı ve YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya'nın imzasıyla tarihe karıştı.
Zaman