Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), 2014-2015 akademik yılından beri uluslararası kuruluşlarla iş birliği içerisinde "Türkiye Bursları" kapsamındaki programlarıyla Suriyelilere eğitim alanında büyük bir destek sağlıyor.
Suriyeli sığınmacılara yönelik eğitim alanında yapılan çalışmalarda YTB yürüttüğü program ve projelerle önemli rol oynuyor.
YTB çalışmalarıyla sadece yurtdışında yaşayan 6,5 milyonluk Türk diasporasına değil aynı zamanda Türkiye'nin kardeş kabul ettiği, tarihi ve kültürel ortaklıklarının bulunduğu toplumlara yönelik çalışmalar da yapıyor.
Bu çerçevede Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde başlatılan "Büyük Öğrenci Projesi"nin 2012'de iyileştirilmesiyle hayata geçirilen yeni burs programı Türkiye Bursları ile YTB, eğitimleri süren Suriyeli gençlerin de bu burslardan yararlanmasını sağlıyor.
Başkanlık, 2014-2015 akademik yılından itibaren uluslararası kuruluşlarla iş birliği içerisinde Suriyelilere Türkiye Bursları kapsamındaki bir programla eğitim alanında destek sağlıyor.
Bu programla, Türkiye'deki Suriyelilere yükseköğrenim imkanı verilerek Suriyeli gençlerin geleceklerinin tahrip olmasının önüne geçilmesi ve ülkenin savaştan sonra yaralarını sararken ihtiyaç duyacağı her alandaki insan kaynağının, Türkiye'nin yardımıyla bugünden yetişmesine destek olunması hedefleniyor.
Başkanlık ve AFAD'a bağlı Geçici Koruma Merkezlerince gerçekleştirilen projelerle, Suriyeli öğrencilere ileri düzey Türkçe eğitimi veriliyor.
"Türkiye'de 15 binden fazla Suriyeli öğrenci kısmi veya tam burslu olarak eğitim alıyor
BMMYK'nın açıkladığı verilere göre, dünya genelinde mültecilerin yükseköğretime erişim oranları yüzde 1 iken Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılarda bu oran yüzde 15'te.
Türkiye’nin yükseköğretim kurumlarında yaklaşık 2 bin Suriyeli öğrencinin yer aldığı 2013-2014 akademik yılından beri bu sayı 10 kat artarak 19 bine ulaştı.
Türkiye çapında 148 üniversitede kayıtlı 19 bin Suriyeli öğrencinin 15 binden fazlası kısmi veya tam burslu olarak eğitimlerine devam ediyor.
AA