YÖK Başkanı Çetinsaya, Türk yükseköğretiminin son yıllarda geçirdiği değişimden bahsederek, özellikle öğrenci değişim ve yurtdışı eğitim programlarında öğrenci sayılarının 2-3 kat arttığını, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında yükseköğretimde en başarılı ülkeler arasında olduğunu söyledi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya, Fransa'da düzenlenen Türkiye-Fransa Akademik Koordinasyon Semineri'nde yaptığı konuşmada, YÖK olarak değişen ve küreselleşen dünyada eğitimde uluslararasılaşmanın önemine inandıklarını söyledi. Paris'te Campus France girişimiyle düzenlenen seminerin açılışında, Campus France Direktörü Büyükelçi Antioine Grassin, Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan Valery Freland, Fransa Eğitim Bakanlığı'ndan Patirica Pol ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya konuşma yaptı.
Çetinsaya, sözlerine Türk yükseköğretiminin son yıllarda geçirdiği değişimden bahsederek başladı ve bu alanda birçok noktada mesafe kat edildiğini söyledi. Özellikle öğrenci değişim ve yurtdışı eğitim programlarında öğrenci sayılarının 2-3 kat arttığının altını çizerek, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında yükseköğretimde en başarılı ülkeler arasında yer aldığını belirtti.
Gelişme ve ilerleme devam edecek
Yükseköğretimin gelişmesi sürecinde Türkiye'nin hedeflerinden bahseden Çetinsaya, şöyle konuştu:
"Son yıllarda yükseköğretimde yaşanan gelişme ve ilerleme önümüzdeki dönemlerde de artmaya devam edecek. Bu büyüme sürecinde toplamda üç ana hedefimiz var. Birincisi yükseköğretimde, tüm aşamaları ve süreçleriyle kalite sürecini tamamlamak ve kalite yönetimini yükseköğretimin belkemiği haline getirmek. İkincisi daha çok doktora öğrencisi ve araştırmacıyı eğitmek. Sonuncusu ise yükseköğretimin her alanında tüm araçları uluslararasılaştırmak. Değişen ve küreselleşen dünyada eğitimde uluslararasılaşmanın önemine inanıyoruz."
Çetinsaya, yükseköğretimde araştırma ağlarının ve bilimsel araştırmaların başarı sıralamasından çok daha önemli olduğuna inandıklarına vurgu yaparak, Türkiye'nin 5,5 milyon öğrenci, 140 bin akademisyen ve 180'i aşkın yükseköğretim kurumuyla yükseköğretimde Bologna sürecinin başarılı bir üyesi olduğunu hatırlattı. Yükseköğretimde başka ülkelerle işbirliğinin akademik alanda Türkiye'ye büyük katkılar sağlayacağına inandıklarını ifade eden Çetinsaya, üniversiteler arasında ne kadar işbirliği yapılırsa o kadar yararlı sonuçlar alınacağını dile getirdi.
Üniversiteler arasında yükseköğretimde ileriye dönük ortak çalışmaların masaya yatırılacağı seminere Türkiye'den 18, Fransa'dan 37 yükseköğretim kurumu katıldı.
AA