Avrupa Birliği fonlarıyla yapılan 3 bin kişilik kampta, dikenli teller, manyetik kapılar ve X-ray tarayıcılar bulunuyor.
Sıralar halinde dizilen kişiler kampa girmeden önce polis tarafından aranıyor. Sığınmacılar yaka kartları ve parmak izi kontrolüyle birlikte, sabah 8'den akşam 8'e kadar kampın dışına çıkıp gidebilecek; ancak akşamları zorunlu olarak geri dönmeleri gerekiyor. Kurallara uymayanlara disiplin cezaları uygulanacak.
2015 ve 2016'daki göçmen krizi sırasında, Sisam'daki bir önceki kamp, sadece 680 kişiyi alacak şekilde inşa edilmiş olmasına rağmen yaklaşık 7 bin sığınmacıyı barındırmıştı.
"Burada fare yok, sivrisinek yok"
Yunan göç bakanlığından Manos Logothetis, devlet televizyonu ERT'ye Samos'ta verdiği demeçte, "Bugün tarihi bir gün... bizim için bir sevinç günü." dedi.
Sisam'da iki yıldan fazla zaman geçiren 28 yaşındaki Kamerunlu Didier Tcakonmer, "İnsanlar sadece yeni kampta olacaklar için kızgın, bunun hapishane olduğunu düşünüyorlar ama ben öyle olduğunu düşünmüyorum. Burada sivrisinek yok, fare yok." diye konuştu.
Pazar günü geç saatlerde, Vathy kampının terk edilmiş bir bölümünde yangın çıktı. Kimsenin yaralanmadığını açıklayan Bakanlığa göre, itfaiye ekipleri yangına müdahale ederken, tüm sığınmacılar kampın girişine yakın boş bir alana tahliye edildi.
AB'den 276 milyon Euro destek
Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis, kampta spor alanları, çocuk parkları, ortak kullanımlı çamaşır makineleri ve mutfak olacağını kaydetmişti.
Benzer kamplardan İleryoz, Midilli, İstanköy ve Sakız adalarına olmak üzere 4 tane daha inşa edilecek. Avrupa Birliği, sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı bu 5 mülteci kampının kurulması için Atina'ya 276 milyon euro destek sözü verdi.
Kampa STK'lardan tepki var
Yüksek güvenlik önlemlerine sahip olacağı belirtilen yeni sığınmacı kampı, insan hakları örgütleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından cezaevine benzediği gerekçesiyle eleştiriliyor.
Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütünün kampa ilişkin yaptığı açıklamada, "Yeni cezaevi-kamp mülteciler, sığınmacılar ve göçmenler için olumlu bir gelişme olarak gösteriliyor. Ancak gerçekte onların tecrit edilmelerine ve tekrar incinmelerine neden olacak distopik bir kabustur.” değerlendirmesi yapıldı.
Adalardaki sığınmacıların yüzde 50’sini kadınlar ve çocuklar oluşturuyor
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre, Yunanistan'ın Ege adalarında yüzde 71’i Sığınmacı Kabul ve Kimlik Tespit Merkezlerinde yaşayan 6 bin 650 sığınmacı bulunuyor. Adalardaki sığınmacıların yüzde 48’i Afganistan, yüzde 13’ü ise Suriye kökenli. Bu adalarda ikamet eden sığınmacı nüfusun yüzde 21’ini kadınlar ve yüzde 29’unu çocuklar oluşturuyor. Çocukların yüzde 12’sini ise çoğunluğu Afganistan’dan gelen refakatsız çocuklar oluşturuyor.
euronews