Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kendi Elektriğini Üretiyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye’deki diğer üniversitelere örnek olacak bir projeyi başarıyla hayata geçirdi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Merkezi Laboratuvarı, kurduğu 80 adet güneş paneliyle saatte 35 kilovat enerji üreterek örnek bir uygulamaya imza attı.

Dünya genelinde güneşlenme süresi en yüksek ülkelerden biri Türkiye olmasına rağmen yenilenebilir enerji üretimi konusunda henüz çok ciddi uygulamalar yapılmıyor. Van'da bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi ise şehrin güneşlenme süresinin uzunluğunu avantaja çevirmeyi başardı.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Merkezi Laboratuvarı'nın çatısına yerleştirilen güneş panelleri yardımıyla güneş enerjisinden yararlanılıyor. 80 adet güneş paneli, saatte 35 kilovat enerji üretme kapasitesine sahip.
Şu an bir enerji şirketinin kendisine hibe ettiği 80 güneş paneliyle enerji üreten Yüzüncü Yıl Üniversitesi, bu yöndeki çalışmalarını daha da geliştirip üniversitenin tamamının enerji üretimini sağlamayı hedefliyor. Bunun için de saatte 350 kilovat gücünde enerji üretecek bir sistem üzerinde çalışılıyor. Proje hayata geçirilirse Yüzüncü Yıl Üniversitesi, yılda ortalama 800 megavat enerji üreterek yıllık 250 bin lira kazanç elde etmiş olacak. 

Stargundem

Bilim - Teknoloji Haberleri