Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, Zayıflığın ciltte kolayca yaralanma, saçlarda güçsüzlük ve dökülme, tırnaklarda kolay kırılma, dişlerde çürüme ve dökülme gibi sorunlara yol açabileceğini bildirdi.
Prof. Dr. Yorulmaz yaptığı açıklamada, gazetelerde, dergilerde, televizyonda en çok şişmanlık ve kilo verme konusunun gündemde olduğunu, kilo ile ilgili tek sorunun şişmanlık zannedildiğini, ancak zayıflığın da sorun olduğunu belirterek, şöyle dedi:
''Zayıflık, ciltte kolayca yaralanma, saçlarda güçsüzlük ve dökülme, tırnaklarda kolay kırılma, dişlerde çürüme ve dökülme gibi sorunlara yol açabilir. Bağışıklık sistemleri de çok güçlü olmadığından, bulaşıcı hastalıklara daha kolay yakalanırlar ve nezle, soğuk algınlığı gibi basit hastalıklar bile böyle kişilerde daha ağır seyreder, ilaç kullanmak, evde yatarak dinlenmek zorunda kalabilirler.''
Zayıflık sorununun aynı zamanda çocuk ya da ergenlik döneminde büyüme ve gelişmeyi de olumsuz etkilediğine dikkati çeken Prof. Dr. Yorulmaz, şöyle devam etti:
''Yaraların iyileşme süresi daha uzun zaman alır. Zayıf kişiler çabuk yorulurlar, iş verimleri düşük olup, okuduklarını anlamada, problem çözmede güçlük yaşarlar. İşe, derse yeterince konsantre olamadıklarından daha sık başarısızlık yaşarlar. Böyle kişilerde kansızlık daha sık görüldüğünden, soğuğa dayanıksızdırlar. Tansiyon düşmeleri ve buna bağlı olarak ayağa kalktıklarında göz kararması ve baş dönmesi sık görülür. Zayıf kadınlarda adet düzensizliği daha sıktır ve bu sorun bazen hem kansızlığı hem de zayıflığı artırır ve tüm sorunlar giderek daha da büyür. Gebelerde gebeliğin daha sıkıntılı geçmesine neden olur. Zayıf kişilerde deliksiz uyuyamama, az ya da fazla uyuma, dinlenmiş olarak kalkamama gibi uyku sorunları da daha sık görülmektedir. Tüm bu sorunlar zayıf insanları daha gergin, daha sinirli yapar ve daha fazla ruhsal sorun yaşamalarına neden olur.''
ZAYIFLIĞIN NEDENLERİ
Zayıflıkta uygulanan katı vejetaryen diyetler, gün içinde içilen 5 bardaktan fazla çay, kahve, kola gibi içeceklerin etkili olduğunu bildiren Prof. Dr. Yorulmaz, sigara ve alkolün, vücudun alınan besinlerden yeterince faydalanmasını engellediğini söyledi.
Prof. Dr. Yorulmaz, böbrek, kalp, şeker hastalığı, siroz, kanser gibi kronik hastalıkların, mide ve bağırsak hastalıklarının, alınan besinlerin vücutta hızla tüketilmesine yol açan tiroit bezinin fazla hormon ürettiği hipertiroidin, bazen özellikle genç kızlarda görülen ruhsal bir sorun olan yemek yememe hastalığının kişileri zayıflattığını kaydetti.
ZAYIFLIĞA ÇÖZÜM
Zayıflığın nedenini bilmeden kalıcı çözüm bulmanın mümkün olmadığını belirten Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, şu bilgileri verdi:
''İçeriği yeterli ve dengeli besinlerden oluşan yiyecekler, günde 3 ana ve 3 ara öğün olmak üzere 6 öğünde tüketilmeli. İdeal kilosundan daha zayıf olan kişiler yemeklerini, günlük harcadıkları enerjiden daha fazlasını alacak biçimde düzenlenmeli. Bunun için de her ana öğünde kalori ve protein yönünden zengin besinler seçilmeli, öğün atlanmamalı. Ara öğünlerde bol kalorili, yağlı ve şekerli yiyecekler az tüketilmeli. Midede dolgunluk ve doyma hissine neden olacağı için yemekle birlikte sıvı alımı azaltılmalı ve gaz yapıcı yiyeceklerden kaçınılmalı. Salam, sosis, sucuk, hamburger gibi yağlı ve bol kalorili yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçınmalı.''
Bugün