Muhammed Kamacı'nın haberi:
İstanbul’da kültür sanat faaliyetleriyle öne çıkan Zeytinburnu Belediyesi, yeni ve yıllar sürebilecek büyük bir hizmeti başlatıyor. “Zeytinburnu’nun Ebedî Sâkinleri”.
Değerli şahsiyetlerin mezarlarına evsahipliği yapan İstanbul’umuzun Zeytinburnu ilçesinde bulunan mezarlıklarda yatanlar hakkında sürekli toplantılar yapılacak. Birinci bölümü “Merkezefendi’nin Ebedî Sâkinleri” adıyla başlayacak olan programda bu mezarlıkta yatan sanat, fikir, kültür ve tasavvuf büyükleri hatırlanacak ve onlar hakkında uzmanlar konuşacaklar. Daha sonra Zeytinburnu ilçesindeki diğer mezarlıklarda ebedî istirahatgâhlarında yatanlar hakkında programlar gerçekleşecek.
“Zeytinburnu’nun Ebedî Sâkinleri” seri toplantılarının moderatörü edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım. İlk olarak Merkezefendi Mezarlığı’na adını veren Merkez Muslihuddîn lâkabıyla meşhur olan Musa Efendi yâd edilecek. 1463’te Denizli’de doğan ve 1551’de İstanbul’da Hakka yürüyen bu maneviyat önderini kültür tarihçisi, ilahiyatçı yazar Ragıp Güzel anlatacak. Toplantı 3 Mayıs Salı günü Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde saat 19.00’da başlayacak.
Şimdilik ayda bir yapılacak olan, ileride daha sık aralıklarla yapılması düşünülen toplantılarda medeniyetimizde iz bırakmış olan sanatkârlar, yazarlar, âlimler, devlet ve tasavvuf büyükleri anılacak. Hatırlanacak olan şahsiyetle ilgili olarak da konusunda bir uzman konuşacak.
Toplantıyla ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin, 0 (212) 4155858 numaralı telefonu aramaları veya www.zeytinburnukultursanat.org sitesini ziyaret etmeleri gerekiyor.
MERKEZEFENDİ KİMDİR?
İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde bir semte adını veren ve bu isimle mezarlığı bulunan maneviyat önderi Merkez Efendi Osmanlılar zamanında İstanbul’da yaşamış büyük velilerdendir. İsmi Mûsâ olup, Merkez Muslihuddîn lakabıyla meşhûr oldu.Denizli'nin Sarhanlı köyünde, 1463 (H.868) senesinde doğdu. 1551 (H.959) senesinde İstanbul'da vefât etti.
Mûsâ Efendi, küçük yaşlarda ilim öğrenmeğe başladı. Kuvvetli bir zekâsı ve ilim öğrenmeye aşırı bir hevesi vardı. Önce kendi memleketinde, sonra Bursa ve İstanbul'daki medreselerde tahsîl yaparak; tefsîr, hadîs, fıkıh ve tıb ilminde yetişti. Kâdı Beydâvî Tefsîri'nin büyük bir kısmını ezberledi. Medrese tahsîline devâm ettiği sıralarda tekkelere gidip, oralardaki âlimlerin sohbetlerine katılırdı. Onların feyz ve bereketlerine kavuştukça, rûhunda bir rahatlama, nefsinde bir ezilme olduğunu görerek sevinirdi. Otuz yaşına geldiğinde, medrese tahsîlini bitirdi. Çevresinde sayılan bir âlim oldu. İlimdeki yüksekliğini, zamânının âlimleri tasdîk ettiler. Nitekim, Şeyhulislâm Ebüssü'ûd Efendi'nin hürmet ve muhabbetini kazandı. Mûsâ Efendi, Koca Mustafa Paşa’daki bir tekkede şeyhlik yapan Sünbül Sinân Hazretlerinin şöhretini işitti. Bir rüya gördü ve onu ziyaret etti. Rüyadan sonra Mûsâ Efendi her gün Sünbül Sinân'ın dergâhına gelip, ondan ders almağa ve hizmete başladı.Bir çok talebe yetiştiren, insanlara nasihatler eden Merkez Efendi, bugün İstanbul’da en çok z iyaret edilen veliler arasında bulunuyor. Merkez Efendi’yi bu konuda eser yazmış olan Ragıp Güzel anlatacak.