Zeytinyağı, bir çok hastalığa şifa kaynağı

Sıvı altın zeytinyağı

Ziya İpek'in haberi:
 
Zeytindostu Derneği Adana Bölge Temsilcisi Ziraat Yüksek Mühendisi Murat Öztanrıöver, zeytin ve zeytinyağının kalp ve damar sistemine iyi geldiğini, tansiyonu dengeleyip gastrit ve ülsere karşı da koruyucu etki yaptığını bildirdi.

Kanın pıhtılaşma riskini azaltıcı özelliği olduğu belirlenen zeytinyağının dokuların yaşlanmasını önlediğini de belirten Öztanrıöver, sindirim için gerekli asitleri azaltmadığını bu sayede ise safra taşı riskini de azalttığını bildirdi.

Öztanrıöver, Ziraat Mühendisleri Odası'nca düzenlenen "Kutsal Ağaç Zeytin ve İksiri" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, zeytin ağacı ile zeytinyağının tarihi seyri ile özelliklerini anlattı.

Zeytinin bütün ağaçların ilki olduğunu kaydeden Öztanrıöver, arkeolojik ve jeolojik buluntuların da zeytinin Milattan Önce 6000 yılından beri kullanıldığını gösterdiğini bildirdi.

Akdeniz uygarlığının sembolü olan zeytin ağacının tarih boyunca bu bölgede kurulan tüm uygarlıkların temelini oluşturduğuna dikkat çeken Öztanrıöver, dünyadaki zeytin varlığının yüzde 97'sinin Akdeniz'e sınırı olan İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Fas, Tunus, Cezayir, Portekiz, Suriye gibi ülkelerde bulunduğunu hatırlattı.

Zeytinyağının "sıvı altın" olarak nitelendirildiğini, doktor yemininin sahibi Hipokrat'ın zeytinyağını şifa verici olarak tavsiye ettiğini ifade eden Öztanrıöver, şunları kaydetti: "Kur-an'da zeytin ağacının Sina Dağı'ndan geldiği, meyvelerinden yağ elde edildiği yazılıdır. Hz. Davut Peygamber de zeytini doğru insana benzetir. Hz. İsa Peygamber'in göğe çıkışını gerçekleştiği Zeytindağı'ndaki bahçede, o zamandan kalma zeytin ağaçları bugün hala durmaktadır. Rivayete göre Hz. Nuh Peygamber tufan biraz durulur gibi olunca gemisinin güvertesinden beyaz bir güvercin uçurur. Bu beyaz güvercin bir müddet sonra gemiye ağzında bir zeytin dalıyla döner. Böylece Hz. Nuh Peygamber tufanın bittiğini ve suların çekildiğini anlar. Bu nedenle ağzında zeytin dalıyla beyaz güvercin asırlar boyu barışın sembolü olmuştur."

Zeytin ağacının 700 ile 2 bin yıl yaşayabildiğine dikkat çeken Öztanrıöver, zeytin ve zeytinyağının 8 bin yıldır dünyaya güzellik, sağlık ve lezzet sunduğunu ifade etti.

100 gram zeytinde 224 kalori olduğunu, yağında ise 30 miligram E vitamini bulunduğunu aktaran Öztanrıöver, dünyada yaklaşık 10 milyon hektarda 900 milyonu aşkın zeytin ağacı olduğunun tahmin edildiğini dile getirdi.

İLAÇ GİBİ

Öztanrıöver, Türkiye zeytin üretiminin yüzde 76'sının Ege Bölgesi'nde olduğuna dikkat çekerek, zeytin ve zeytinyağının kalp damar sistemine iyi geldiğini, tansiyon, gastrit ve ülsere karşı da koruyucu etki yaptığını, kan hücrelerinin kümeleşmesinde rol oynayan faktörlere karşı etki göstererek kan damarlarında pıhtılaşma riskini azalttığını, aynı zamanda dokuların yaşlanmasını önleyip yaşlanmanın beyin fonksiyonları üzerindeki yıpratıcı etkisini azalttığına dikkat çekti.

Zeytinyağının, yağların içinde en kolay hazmedildiğini, diğer yağlardan farklı olarak, midede bulunduğu sürede sindirim için gereken mide asitlerini azaltmadığını, midede kısa bir süre kaldıktan sonra bağırsaklarda sindirildiğini, safra taşı riskini azaltıp, taşların erimesine yardımcı olduğunu belirtti.

Konferansın ardından Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkan Yardımcısı Ramazan Karakoç, Öztanrıöver'e teşekkür ederek plaket takdim etti.

CİHAN

Aile Haberleri