Uzman psikolog Farika Teymur Artır'ın yazısı:
Ziyaretler, akrabalar arası bağı ve aile içi birliği güçlendiriyor
Bayram tatilleri, birçok ailede aile üyelerinin koşuşturmacalar arasında birbirine daha çok vakit ayırmasına fırsat verirken yaşanan bayram neşesi aile üyelerinin huzur duymasını da sağlıyor. Hayatın zorluklarına karşı dayanıklılık, dostlar ve akrabalarla görüşmelerle artıyor. Bununla beraber bazı ailelerde küçük sorunlar yüzünden bayramlarda tetiklenen anlaşmazlıklar yaşanmıyor da değil. Bu anlaşmazlıkların birçoğu bayram programlarının ailece birlikte yapılması ve geçmişte yaşanan sorunlara takılıp kalınmamasıyla önlenebilir. Yapılan güzel bir programla her iki tarafın ailesi aynı şehirdeyse onları memnun etmek daha kolay olacak, farklı şehirlerdeyse yine anlayış ve hoşgörü ile sorunlar çözülebilecektir.
Bayram programları ne kadar bütün aile üyelerinin isteklerini karşılayacak şekilde yapılırsa, bayramlar da o kadar neşe verici; aile üyelerini, akraba ve dostları birbirine yakınlaştırıcı geçer. Çocuk ve gençlerin sosyal çevrelerinin temelleri de bu komşu, akraba ve dost ziyaretlerinde atılır. Arkadaşlıkların oluşumu ve gelişimi için en uygun zemini yine aile ve dost ziyaretleri oluşturur. Kişilik gelişiminin temel yapıtaşlarından olan özgüven ve ben merkezcilikten uzak olup karşısındakini içinde bulunduğu durum içinde değerlendirme özellikleri bu tarz sosyal ilişkiler içinde gelişir.
Sosyal kaygı, uyum problemleri gibi sorunları olan kişilerin çoğunun çocuk ve gençlikte aile ilişkilerinin zayıf olması şaşırtıcı değildir. Sosyal fobi, içe dönüklük, çekingenlik gibi problemi olan gençlerin çoğu ya kopuk aile ilişkileri olan aile ve akraba fertleriyle fazla görüşmeyen ya da kalabalık aile ortamında ilgi görmeyen gençlerdir. Bazı ailelerde uzun süren küslükler veya mesafeli ilişkiler sebebiyle akraba ve dost ziyaretleri çok az sayıda yapılır. Yakın ilişkilerdeki problemlerin önemli nedenlerinden biri de mükemmeliyetçilik ve alınganlıktır.
Bazı kişiler belli konulara takılıp çevresindekilere bu konularda kendisiyle aynı duyarlılığı göstermediği için kırılıp sosyal ilişkilerini azaltmaktadır. Bu da çocuklarının sosyal gelişimini olumsuz etkilemektedir. Dinimizde bayramlarda dargınlık ve küskünlüklerin bitirilmesi gereği bu açıdan çok mânidardır. Hoşgörü ve affedicilik burada kişiyi alınganlığın aşırılığından ve bir konuda mükemmeliyetçi olurken diğer konuda yetersizlikten korur.
Yüce dinimizde mükâfatı en hızlı verilen ve ömrü uzatan iyi işlerden birinin sıla-i rahim (akraba ziyareti) olduğu bilinmektedir. İnsanların birbirini menfaatsiz ziyaret etmesi dinimizce teşvik edilmektedir. Sevinçler paylaşarak artar, sıkıntılar paylaşarak azalır. Bayramlar bu paylaşımlar için gereken çevrenin gelişmesine de katkıda bulunur. Büyük şehirlerde gittikçe kaybedilen komşu ilişkilerini oluşturmak için de bayramlar fırsattır.
Zaman