Risale Haber-Haber Merkezi
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Zübeyir Gündüzalp'in "Nefis Muhasebesi" adlı eserinin kendisine yol gösterdiğini söyledi.
Islahiye'de düzenlenen Anadolu Ağabeyleri panelinde konuşan Özdemir, Zübeyir Gündüzalp her aklına geldiğinde ünlü filozof Sokrates'i de düşündüğünü söyledi. Özdemir, "Biri felsefenin babası sayılır, diğeri ise mütevazı bir Anadolu insanı. Peki, aralarındaki ortak nokta nedir? Benim açımdan her ikisinin de amacı birdi ve her ikisi de dava adamıydı. Ortak noktaları ve amaçları ise; hayatı sorgulamak, sıradan bir hayat yaşamayı ret etmek ve bunu karşılaştıkları gençlerle tartışarak onlara da öğretmekti. Dahası, gençlerin heva ve heveslerine uyup, sırada bir hayat yaşamalarını istememekti. Her iki zatın başına ne geldiyse, bundan dolayı geldi. Onlar gençleri uyarmak; hayatı sorgulamalarını istemekle kurulu düzenin kin, nefret ve baskısını üzerlerine çektiler. Başka bir ifade ile, insanları sıradanlaştıran ve köleleştiren düzene çomak soktular" dedi.
Zübeyir Gündüzalp'i meşhur Afyon Müdafaası ile tanıdığını ifade eden Özdemir, şunları dile getirdi:
"Zübeyir Gündüzalp’in benim için ayrı ve kişisel bir önemi var. Lise hayatının hepimiz için çok önemli olduğu malumdur. Geleceğimiz; ailemizin geleceği lise hayatındaki eğitim ve başarımıza bağlıdır. Bir genç için adeta hayat-memat meselesi olan üniversiteyi kazanma; iyi bir meslek sahibi olma lise hayatında aldığı kaliteli eğitim ve kazandığı /edindiği ilkelere bağlıdır. İlkesiz ve rehbersiz bu dönemi atlatmak gerçekten zordur. Bu gün geriye baktığımızda bizden daha zeki, daha çalışkan ancak ilkesiz ve hedefsiz birçok arkadaşımızın adeta heder olup gittiğini görüyoruz.
Üniversite sınavlarına hazırlanırken Zübeyir Gündüzalp’in “Nefis Muhasebesi” yeni yayınlanmıştı. Gömleğimin sol cebine sığan bu küçük kitapçığı bir muska gibi taşıdım; bulduğum her fırsatta okudum. Zübeyir Gündüzalp’in tavsiyelerini mübarek bir su gibi içtim; harfiyen uygulamaya çalıştım. Hayatım, günüm, gecem kısaca her şeyim bir düzene girmeye başladı. Nefsimin zayıf ve güçlü yönlerini öğrendim. Kitap okumayı "ve anlamayı; en önemlisi ise “hangi kitabı nasıl okuyacağımı” ve tefekkürün mahiyetini öğrendim.
Prof. Dr. İbrahim Özdemir'in konuşmasının tamamı için TIKLAYINIZ