Sigara tüketimi ve hasta sayısı yüzde 20 düştü
Anayasa Mahkemesi'nin Danıştay'ın başvurusuyla sigara yasağını esastan görüşme kararı alması sağlıkçıları ayağa kaldırdı.
Dünya Sağlık Örgütü, Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi ile İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, bir yıllık uygulamanın sonuçlarını ortaya koyarak kanunun esnetilmemesini istedi. Üç kuruluş, dün bir basın toplantısı düzenleyerek yaptıkları araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Tespitlere göre 2010'un ilk aylarında son 12 yılın en düşük sigara tüketiminin gerçekleştiği ortaya çıktı. Yasak sayesinde sigara nedeniyle oluşan hastalıklarla acile başvuran hasta sayısı yüzde 20 oranında düştü. Bunun sonucunda ilaçta 96 milyon 100 bin TL'lik tasarruf sağlandı. Kamuoyunun sigara yasağına desteği de yüzde 92'ye yükseldi. Araştırmalar, kahvehanelerle ilgili de ilginç veriler ortaya koyuyor. Buna göre geçen yıl 3 bin kahvehane kapanırken, 7 bin tane açıldı.
Toplantıda konuşan İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, uygulamada İstanbul genelinde yüzde 97'lik başarıya ulaştıklarını söyledi. Her 10 kişiden 9'unun yasanın doğruluğunu kabul ettiklerini vurguladı. Prof. Dr. Dokucu, geçen yıl yasağın etkili olduğuna inananların oranı yüzde 24 iken, şimdi bu oranın yüzde 66'ya çıktığını ifade etti
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tütün Kontrolü Program Sorumlusu Dr. Toker Ergüder de 2010 yılındaki sigara satışlarına bakıldığında, yüzde 20'lik bir düşüşün görüldüğünü anlattı. Bunun son 12 yılın en düşük tüketimi anlamına geldiğini bildirdi. Kahvehane ve lokantalara gelen müşteri sayısında azalma olduğuna dair söylemlerinin doğru olmadığını da kaydeden Ergüder, Maliye Bakanlığı'nın verilerinin bu sektörlerin zarar etmediğini gösterdiğinin altını çizdi.
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı ise yasanın başarılı olduğunun en somut delilinin sigara sebepli hastalıklar nedeniyle acil servislere başvuran hasta sayılarındaki yüzde 20'lik düşüş olduğunu belirtti. Dağlı, yasadan yalnızca sigara endüstrisinin zarar gördüğüne dikkat çekti.
Zaman