Sigara tüketiminin kemiklerde bıraktığı yüzlerce yıllık etki tespit edildi

Sigara tüketiminin kemiklerde bıraktığı yüzlerce yıllık etki tespit edildi

İzlere 12. yüzyıla kadar uzanan iskelet kalıntılarında bile rastlanabiliyor

İngiltere'deki Leicester Üniversitesi'nden arkeolog ve tarihçilerden oluşan bir ekip, sigara içip içmediklerini belirlemek için yüzlerce yıl önce yaşamış insanların kemiklerinde bulunan metabolitleri kullandı.

Hakemli bilimsel dergi Science Advances'ta yayınlanan çalışmada arkeologlar yüzyıllar önce İngiltere'de yaşamış, sigara alışkanlığı olan insanları başarıyla tanımlayabildi.

Bu da tütün ürünlerinin tüketiminin insanların kemik yapısında yüzyıllar boyunca kalan bir iz bıraktığı anlamına geliyor.

Arkeoloji sitesi Ancient Origins'te yer alan habere göre, araştırmacılar söz konusu izlere 12. yüzyıla kadar uzanan iskelet kalıntılarında bile rastlanabildiğini tespit etti.

Önceki araştırmalarda bilim insanları, eski zamanlarda sigara içenleri kil pipoların dişlerinde bıraktığı izlerden hareketle saptıyordu. Siyah lekeli dişler, özellikle güçlü bir kanıt olarak görülüyordu.

Yeni yöntem, bilim insanlarının ilk kez diş kanıtının olmadığı durumlarda bile tütün ürünü tüketenleri tespit etmelerine olanak tanıyor.

Dr. Sarah Inskip liderliğindeki ekip, sigara içmenin, insanın kortikal kemiğinde moleküler değişikliklere neden olduğunu tespit etti. Kortikal kemik, insanın iskelet yapısına güç ve koruma sağlayan yoğun dış kemik tabakası.

Öte yandan bu moleküler değişimler, sigara tüketiminin etkilerinin insanların iskelet sistemine kadar uzandığını ve ölüp gömüldükten yüzyıllar sonra bile fark edilebilir durumda kaldığını gözler önüne seriyor.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.