Sigara yasağı yumuşamıyor, lobiye aldanmayın
Bazı basın yayın organlarında yer alan 'sigara yasağı yumuşuyor' şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.
Sağlık Bakanlığı, sigara yasağından geri adımın söz konusu olmadığını vurgulayarak, yasada var olan maddelerin, yeni uygulamalarmış gibi kamuoyuna sunulduğunu belirtti. Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi de "yaşlı bakım evleri, akıl hastaneleri ve cezaevlerinde" sigara içilmesine izin verilen özel bölmelerin oluşturulması ve uyarı levhası asılmasının kanunda zaten yer aldığına dikkat çekti. Kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanunun yumuşadığı yönündeki haberlerin tütün endüstrisinin senaryosu olduğunu iddia eden Komite, vatandaşlardan, sigara lobisi tarafından kasıtlı olarak yaptırılan bu tür haberlere itibar etmemelerini istedi.
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Halk sağlığının korunması ilkesinden ödün verilmesi söz konusu olamaz." dedi. Küçük, bazı medya kuruluşlarında yer alan 'sigara yasağında ilk yumuşama' başlıklı haberlerde, TAPDK'nın çıkardığı bir yönetmelik ile "yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalarının yatarak tedavi gördüğü sağlık birimleri, cezaevleri, şehirlerarası veya uluslararası yolcu taşıyan deniz araçlarının güverteleri, otellerin belirli odaları ve açık havada yapılan spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin icra edildiği yerlerde sigara içilebilmesi için özel alanların oluşturulmasına izin verildiği" şeklinde yorum hatası yapıldığını vurguladı. Bu maddelerin sigara yasağını içeren kanunda zaten yer aldığının altını çizen Küçük, şunları kaydetti: "Habere konu olan Tütün Ürünlerinin Tüketilmemesine ve Satışına İlişkin Yasal Uyarılar Hakkında Yönetmelik, 17 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Söz konusu yönetmelik, 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'un 4. maddesinin 5. fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır."
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi'nin açıklamasında ise şöyle denildi: "Kanundaki sigara içilmesine izin verilen yaşlı bakım evleri, akıl hastaneleri ve cezaevlerinin özel bölmeleriyle ilgili maddeler, TAPDK yönetmeliğinde de yer alınca yeni bir düzenlemeymiş gibi haber yapıldı. Kanunun ülkemizde uygulanmayacağından emin olan tütün endüstrisi, uygulama başladıktan sonra uğradığı hayal kırıklığı ile 'Özel havalandırma vergisi ödeyen sigara içirtecek', 'Kanun değişecek', 'İşletmeler zarar etti, kapandı' gibi yanlış söylentilerini kasıtlı olarak sunmaya başladı. Bir TAPDK yasal uyarı levha yönetmeliğinden yumuşama haberi yayılması, bu senaryonun en son zinciridir."
Cihan