Şili, insan beynindeki veriler için anayasa değişikliği yapıyor

Şili, insan beynindeki veriler için anayasa değişikliği yapıyor

Yönetmen Christopher Nolan'ın dünya çapında gişe rekorları kırmış olan 'Inception' filminde konu alınan akıl hırsızlığı ve buna karşı önlem alma kavramı gerçek oluyor.

Şili, yapılacak yeni bir anayasa değişikliği ile vatandaşlarının nörolojik haklarını da koruma altına alan dünyadaki ilk ülke olacak. Bu şekilde kimse bireylerin rızası olmadan onların mental durumu ve nörolojik bağlantıları üzerinde değişiklikler yapamayacak.

Yasanın insiyatifini başlatanlardan biri olan Senatör Guido Girardi, yeni nesil teknolojilerin, yazılımların, çiplerin ve biyonik aparatların insan olmanın esasını değiştirebileceğini, otonomi ve özgür irade gibi kavramları tehdit ettiğini düşünüyor.

"Yeni teknolojiler siz daha farkında olmadan ne düşündüğünüzü okuyabilecekse o zaman size istedikleri duygu ve düşünceleri de yükleyebileceklerdir." diyen Girardi'ye göre şimdiden bunun oluşturabileceği durumlara ve türlü manipülasyonlara karşı önlem alınmalı.

Nöroteknolojinin Alzheimer, Parkinson ve epilepsi gibi hastalıkları tedavi etmede son derece olumlu etkileri de olabilir.

Popüler kültür en kötü senaryoları işliyor

Ancak filmler ve kitaplar bize çok daha karanlık senaryoların olasılığını da gösteriyor. Birçok insan bu teknolojilerin kötü ellerde ne gibi kullanımlara gebe olduğunu düşünerek endişeleniyor.

Şili'nin yeni yasasına göre insan aklına ait veriler korunacak, nörolojik veriler korunacak, nöroteknolojiler sınırlandırılacak ve akıl okuma veya üzerine kaydetme gibi teknolojilere sınır çekilecek.

euronews 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.