Ali Erkan KAVAKLI
Sınav kazandıran davranışlar
Sınavlar, oldum olası severim.
Çalıştığımızı, bilgili ve becerikli olduğumuzu herkese ispatlamaya yarar. Köyümüzde okul 5 sene idi. Yatılı sınavları kazanmasaydım okuyamazdım, öğretmen ve yazar olamazdım. Öğretmenlik yaparken sınav kazanarak yurtdışına gittim, dil öğrendim, yurtdışı tecrübesi ufkumu açtı.
Hazır olduğunuz takdirde sınavlar, kapınızın önüne gelen şans arabasıdır, biner hedefinize gidersiniz.
Sınavlardan önce ister istemez heyecan duyarız. İyi yönetebilirsek heyecan, sınavı ciddiye almamızı sağlar ve elimizden gelenin en iyisini yapmamıza yol açar.
Sınavlarda elimizden gelenin en iyisini yapmak için şu prensiplere uymalı:
1. Daha önce girdiğimiz en iyi sınavı hatırlamalı. Sınavdan önce hayalimiz devreye girer ve daha önce girdiğimiz sınavları hatırlarız. Eğer zihin yönetimini bilirsek daha önce girdiğimiz en iyi sınavı hatırlarız. O sınava nasıl başlamışsak öyle başlar, onu nasıl sürdürmüşsek öyle sürdürür, onu nasıl bitirmişsek öyle bitiririz. İyi şeyleri hatırlamak, bize moral verir.
Eğer zihin yönetim stratejilerini bilmiyorsak daha önce girdiğimiz en kötü sınavı hatırlarız. O zaman ailemize ve yakınlarımıza nasıl mahcup olduğumuzu hatırlarız, yine mahcup olma zamanı geldi, diyerek moralimizi bozarız. Moral bozukluğu zihnimizin çalışmasını olumsuz etkiler.
Beyin başarıyı ödüllendirir. Moralinizi düzeltmesini bilirseniz beyin sizi ödüllendirir, kendinize moral veremezseniz de beyniniz verimli çalışmaz.
Amerika’da bir albay, Antony Robins’ten askerlerine isabetli atış konusunda bir motivasyon semineri vermesini ister. Robins, atış bilgisi olmadığı için askerler arasından en iyi atış yapan 10 askeri seçer. Hedefi karşılarına koyar ve ateş etmelerini ister. Askerlerin bazıları 8, bazıları 9’dan vurur. Atış devam eder. Atışlar gittikçe daha isabetli olmaya başlar. Nihayet askerlerden biri 12’den vurur.
Robins heyecanla:
-Dur, der. Şimdi bize 12’yi nasıl vurduğunu anlat.
Asker nasıl nişan aldığını, ne düşündüğünü, hedefi nasıl hayal ettiğini, tetiğe nasıl dokunduğunu anlatır. Robins, bu bilgiyi tekrarlatır ve askerlerin zihnine kazır.
Sonra en iyi atışı düşünerek atış yapmalarını ister.
Askerlerin hepsi 12’yi vurur hâle gelir. Kendi başarılı atışlarını tekrarlamışlardır. Öteki askerleri çağırır. 10 askerden, onlara 12’yi vurdukları atışı anlatmalarını ister. Askerin % 80’i 12’yi vurur hâle gelir.
Albay şaşırır, o zamana kadar askerin % 50’sinin bile 12’yi vuramadığını söyler ve Robins’i tebrik eder.
Sınava girecek öğrenci, daha önce girdiği ve en başarılı olduğu sınavı hatırlamalı ve o sınavdaki başarısını tekrarlamalı.
2. Sınavlara iyi hazırlanmalı. SBS’de öğrencinin karşısına 100 soru gelecek. Sınavdan önceki günlerde, öğrenci birkaç defa da olsa günde 200 ve üzerinde soru çözerse sınav günü iş kolaylaşır. Maçta 90 dakika koşacak olan sporcu, 180 dakikalık antrenman yaparsa maçta nefes zorluğu çekmez.
3. Sınav günü hafif duş almalı. Beyin çalışma sırasında oksijen ve şeker yakar. Duş almak, deri gözeneklerini açar ve vücudun oksijen almasını sağlar.
4. Sınav günü hafif kahvaltı yapmalı. Kahvaltıda doğal tatlılardan yemeli. Bal, pekmez, üzüm, incir, çilek, kavun, karpuz, muz, elma gibi şeker içeren gıdalar almalı.
5. Sınav günü heyecanı yükseltecek gereksiz davranışlardan kaçmalı. Sınav yerine önceden gitmeli ve nerede sınava gireceğimizi görmeliyiz.
6. Sınav günü, yeterli uyumalı. Vücut ve zihin yeterince dinlendirilmeli.
7. Akşamdan heyecanlı film seyretmemeli. Bizi aşırı heyecanlandıracak tartışmalardan, çekişmelerden kaçınmalı.
8. Zihni faydalı bilgilerle meşgul etmeli. Son gün ders çalışmayabiliriz. Vakti verimli geçirebilmeli, kendimizi faydalı işlerle meşgul etmeliyiz. Hiçbir şey yapmaz sürekli sınavı düşünürsek heyecanımız artar, sınav heyecanı yönetilemez bir hâl alır. En iyisi önemli bilgileri tekrarlayarak, kendimizi meşgul etmeliyiz.
9. Bol bol dua etmeli. Neticeleri yaratan Allah’tır. Başarıyı bize o nasip eder. Sebeplerin hakiki tesiri yoktur. Başarıyı sağlayacak sebeplere yapışmanın ve çalışmanın bir dua olduğunu bilmeyiz. Ayrıca bize ilim ve başarı nasip etmesi için Rabbimize bol bol dua etmeliyiz.
10. Kadere razı olmalı. Kaderde ne varsa başımıza o gelir. Kadere inanan, kederden emin olur.
Sınava girecek yavrularımıza Allah’tan başarı ve kolaylıklar dilerim.
Yeni Akit
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.