Sınava bir ay kaldı, AÖF bürolarında kitap yok

Sınava bir ay kaldı, AÖF bürolarında kitap yok

Sınav tarihine bir ay gibi kısa bir süre kalmasına rağmen öğrenciler ders kitaplarını henüz teslim alabilmiş değil.

Bir buçuk aydır AÖF Bürolarına giden yaklaşık 1 milyon 700 bin öğrenci her defasında kitap olmadığı gerekçesiyle ya eli boş dönüyor, ya da sadece kitaplarının bir kaçını alarak evine dönüyor. Öğrenciler ve velileri yaşanan aksaklıktan şikâyet ederken, üniversite yetkilileri ise bu konudaki suskunluklarını devam ettiriyorlar.

05-06 Ocak 2013 tarihlerinde Güz Dönemi Ara Sınavı'na girecek olan öğrencileri, şimdiden sıkıntı ve stres basmış durumda. Biran önce ders çalışmaya başlamak için defalarca AÖF bürolarına gelen ve uzun kuyruklar oluşturan öğrenciler, her seferinde hüsranla karşılaşıyor. Çünkü yetkililer ‘elimizde kitap yok' ya da ‘sadece şu kitaplar var, diğerlerini başka zaman alırsınız' diyerek onları geri gönderiyor. Şimdiye kadar kitaplarını almak için 4 kere AÖF bürosuna geldiğini belirten 36 yaşındaki Hanife Durmazer mağdur olan öğrencilerden biri. Hanife Hanım her seferinde eli boş dönmekten artık bıktığını söylüyor. Çocuklarını evde bırakıp dakikalarca yağmurda ve soğuk havada kitap kuyruğunda beklediğini anlatan Durmazer, “Sınava sadece bir ay kaldı. Bizim elimizde kitaplarımız yok. Bir ay içinde ben hangi derse çalışayım?” diyor. Bugüne kadar alması gerek 5 kitaptan sadece ikisini almış olan Mürsel Yavuz ise tepkisini şu şekilde ortaya koyuyor: “Bizden 225 lira parayı almayı biliyorlar. Harçlar kalkmış olmasına rağmen bizden bu parayı söke söke alan üniversite ne hakla bizi mağdur ediyor? Sınavlarımızdan başarısız olursak bunun sorumlusu üniversite yönetimidir. Çünkü kimsenin bir aydan daha az bir sürede 5-6 ders kitabını bitirmesi mümkün değil."

Öğrenciler muhatap bulamıyor

Öğrenciler, ‘Biz ne zaman kitaplarımızı alıp ders çalışmaya başlayacağız?' diye soruyor, fakat sorularına cevap verecek bir muhatap bulamıyor. Bu konuda kimse sorumlu olduğunu kabul etmiyor. Herkes suçu birbirine atıp işin içinden çıkmayı tercih ederken, dekanlık ise telefonlara ve maillere cevap vermemeyi tercih ediyor. Dekanlığı arayanlar her seferinde ‘Kitap Bölümü'ne aktarılıyor. Kitap bölümündeki görevliler ise “Bu bizim suçumuz değil. Çünkü bizden kaynaklanan herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Bundan tamamen dekanlık sorumludur. Lütfen dekanlığı arayın.” ifadelerini kullanıp telefonu kapatıyor. Zaman'ın sorularını cevapsız bırakan ve öğrencilere gösterdiği muamelenin aynısını Zaman muhabirlerine de gösteren dekanlık, “Öğrenciler çok mağdur oluyorsa internet ortamında çalışsın.” diyerek telefonu kapattı.

Sistem değişikliği sebebi ile birçok ders kitabı içeriği ile birlikte yenilendi. Dolayısıyla güncelliğini yitirmiş eski kitaplarla sınavlara hazırlanmak yolu da kapandı. 2012-2013 eğitim yılında sistem değişikliğine giden ve yardımcı yayınlar için telif hakkı da vermeyen Anadolu Üniversitesi böylelikle öğrencileri sadece kendi dağıtacağı ders kitaplarına çalışmak zorunda bıraktı. Mağdur olan öğrencilerden Rukiye Ateş, “Hem başka kaynaklardan çalışmamızın yolunu kapatıyorsunuz. Hem de kitapları öğrencilere dağıtmaktan acizsiniz. Bu bir skandaldır ve bu skandala sebep olanlar beceriksizlikleri dolayısıyla istifa etmelidir.” diyor.

Öğrenciler sınavın en az 1 ay ertelenmesini istiyor

Kitap dağıtımındaki aksaklık devam ederken, üniversite yetkilileri bu konuda henüz bir açıklama yapmış değil. Bir buçuk milyonu aşkın öğrenci ise üniversite yetkililerinin bir an önce kendilerini ikna edecek bir açıklama yapmasını istiyor. Üniversite tarafından mağdur bırakılan öğrenciler, sınav sonuçlarının başarısız gelmesi durumunda ise bunun tek sorumlusunun üniversite yönetimi olacağını belirtiyor. Sınavlara çalışmak için yeterli zamana sahip olmadıklarını aktaran öğrenciler, sınav tarihlerinin değiştirilerek en az bir ay sonraya alınmasını istiyor.

Zaman