Sivas'ta 27 STK, sivil anayasa ve yargı reformu talep etti
Ortak bir açıklama yapan STK temsilcileri, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkesinin yargı kurumu tarafından çiğnendiğini iddia etti
İsmail Yıldız'ın haberi
STK üyeleri, Meclis'in bir an önce sivil anayasa hazırlayarak yargıda reform yapmasını talep etti.
Sivas'ta 27 sivil toplum kuruluşu temsilcisi, Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelerek, Türkiye'de son günlerde yaşanan olayları değerlendiren ortak bir açıklama yaptı. Ülfet Hukukçular Derneği ve Tabipler Odası Başkanlığı'nın organizesinde toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, 'Meclis Göreve', 'Hukuk devletine evet, yargıçlar devletine hayır', 'Hukuku çiğnetmeyeceğiz' yazılı dövizler taşıdı.
Grup adına konuşan Ülfet Hukukçular Derneği Başkanı Av. Abdüssamet Kahya, Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcıları'nın yetkilerini alan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu eleştirdi. Türkiye'de demokrasi ve hukukun kara günlerinin bitmek tükenmek bilmediğini belirten Kahya, acilen yargı reformu yapılması ve yeni bir anayasa hazırlanması gerektiğini kaydetti. Ülkemizde yaşanan darbe ve girişimlerin tarihlerini sıralayan Kahya, HSYK'nın Erzurum özel yetkili savcıların yetkilerinin soruşturma dosyasını incelemeden ve savunmalarını bile almadan yetki aşımı gerekçesiyle yetkilerini ellerinden aldığını hatırlattı. "Yargıtay 5. Dairesi, şüphelinin sıfatı ne olursa olsun soruşturma aşamasının CMK 250. ve 251. Maddeleri gereğince özel yetkili cumhuriyet savcıları tarafından yürütülmeyeceğine karar vermiştir." diyen Kahya, sözlerine şöyle devam etti: "HSYK, Erzurum'daki olayda Yargıtay içtihadı olmasına rağmen açıkça yargıya müdahale ederek 4 savcının yetkilerini almıştır. İdari bir kurum olan HSYK'nın böyle bir yargı görevi yoktur. Hukuk devletinde suç işleyen herkes sıfatı ne olursa olsun hukuk karşısında eşittir. İster başsavcı isterse asker olsun yargı önünde hesap vermelidir."
Türkiye'de yaşayan her bir fert olarak her türlü darbeyi, balyozları, kafesleri ve bunlar gibi birçok darbe girişimlerini, hukuksuzlukları, yargıya müdahaleyi, yargıçlar devletini, kişiye göre hukuk yorumunu kabul etmediklerini vurgulayan Av. Abdüssamet Kahya, "Anayasa Mahkemesi yasamayı, Danıştay yürütmeyi ve HSYK da yargıyı verdiği kararlarla etki altına almıştır." dedi. Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Sivas'tan tarihi bir görevi ifa etmek istediklerini belirten Kahya, hukuku çiğneyenleri hukuka uymaya davet etti. Hukukun üstünlüğünü ve demokrasiyi ortadan kaldırmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini dile getiren Kahya, milletin bilinçlendiğini ve her şeyi iyi gördüğünü anlattı. Abdüssamet Kahya, "Bütün bu hukuksuzlukların çözüm yeri Meclis ve yargının kendisidir. Acilen yargı reformu yapılması için Meclis'i göreve çağırıyoruz. Çünkü toplumun en büyük güvencesi olan yargının verdiği kararlar, toplum vicdanını rahatsız etmektedir. HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısı ve işleyişi AB ve evrensel hukuk ilkelerine uygun olarak daha katılımcı ve çoğunluğun temsil edildiği bir kurum haline getirilmelidir. 1982 darbe anayasası, demokratik ve evrenler değerlere uygun bir şekilde değiştirilmelidir. Artık sivil anayasa ile yönetilmenin zamanı gelmiştir." diye konuştu.
Basın açıklamasına destek veren sivil toplum kuruluşları şöyle: Ülfet Hukuk Derneği, Sivas Tabipler Odası, Assiad, Müsiad, Ansader, Gülder, Sivas Eğitimciler Derneği, Dekder, Sivas Kültür Derneği, Anadolu Gençlik Derneği, Yeni Dünya Dergisi, Gayeder, 4 Eylül Kültür Derneği, Memur-Sen, Sağlık-Sen, Eğitim Bir-Sen, Bem-Bir-Sen, Ulaştırma memur-Sen, Kültür Memur-Sen, Diyanet-Sen, Toç Bir-Sen, Enerji Bir-Sen, Büro Memur-Sen, Birlik Haber-Sen, Bayındır Memur-Sen ve bazı siyasi parti temsilcilikleri.