Sokaklarında köpek olmayan ülke

Sokaklarında köpek olmayan ülke

Rabia Kallı'nın ölümünün ardından yeniden tartışılıyor: Sokak köpekleri mi başıboş köpekler mi? 

Sokak köpekleri ile ilgili uzun yıllardır çözülemeyen sorun, yine acı bir kaybın ardından tartışma konusu oldu. Tartışmalar barınak mı, kısırlaştırma mı çerçevesi üzerinde yürümeye devam ederken, masum canlıların sebep olduğu acı olayların önüne geçilemiyor.

Rabia Kallı, henüz 20 yaşında Isparta'daki Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi idi. 6 Mart'ta İstanbul Caddesi'nde sokak köpeğinden korkup atladığı yolda bir otomobilin çarpması sonucu ağır yaralandı ve 6 günlük yaşam mücadelesini kaybetti.

Gencecik bir insanın ölümü şehir hayatında hepimizin yanıbaşındaki bir sorunu gündeme getirdi: Başıboş köpekler...

Yaşam alanı sokağa dönüşen ama yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığı gibi insan ve araç kalabalığı altında can güvenlikleri de tehlikede olan sokak hayvanları saldırganlaşabiliyor. Yine sokaklarda üredikleri ve kimi zaman da aralarına sokağa terk edilen köpekler de katıldığı için sayıları her geçen gün artıyor.

SOKAK KÖPEĞİ SAYISI NEDİR?

Ne yazık ki Türkiye'de ne kadar sokak köpeği olduğu bilinmiyor. Ama bu konuda birtakım tahminler yapılıyor. Geçen yıl hayvan hakları ile ilgili yasa tartışılırken AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, "Eğer kısırlaştırılma yapılmazsa; 10 yıl içerisinde köpeklerle ilgili nüfusun 60 milyona ulaşması bekleniyor" demişti. Mevcut sokak köpeği sayısının da 8 milyondan fazla olduğu tahmin ediliyor.

SOKAKLARINDA KÖPEK OLMAYAN ÜLKE

Peki köpeksiz sokakların olduğu şehirler mümkün mü? Hollanda'nın hayvan hakları ile ilgili duyarlılığı çok eskiye dayanıyor. Öyle ki, 1864'te Lahey'de kurulan Hayvanları Koruma Derneği de bu alanda bir ilk. Ülkenin sokaklarında 2019 yılından bu yana köpek bulunmuyor.

Hollanda Tarım, Doğa ve Gıda Kalitesi Bakanlığı Hayvan Hakları Sözcüsü Lisa Gaster, bu uygulamanın nasıl hayata geçirildiğini şöyle anlatmıştı:

"Hollanda'da sokak köpeği yok çünkü hemen bir yerde fark ediliyorlar, yakalanıyorlar ve bir barınağa götürülüyorlar. Belediyeler, sokak köpeklerine (veya kedilerine) en az iki hafta bakmakla yasal olarak sorumlu. İki hafta sonra sorumluluk barınaklara geçiyor. Sokak köpekleri (veya kediler) onları fark eden insanlar tarafından rapor ediliyor ve bulunan hayvan uzman bir kişi tarafından barınağa götürülüyor. Hayvanların nasıl tutulması gerektiğine dair kurallar koyan genel bir 'hayvan refahı' yasamız var. Ayrıca 2013 yılında köpek sahiplerinin köpeklerine çip takma zorunluluğu getirildi. Çipi olan köpek, dolaşmaya çıkarsa veya kaybolursa çip sayesinde hızlıca bulunuyor. Ancak çipi yoksa da insanlar sayesinde bu sorun çözülüyor."

HaberTürk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.