Son 10 yılda üniversitelerdeki öğrenciler yüzde 129 arttı
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, son 10 yılda üniversitelerdeki öğrenci sayısındaki artışın yüzde 129 olduğu belirtti.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, son 10 yılda üniversitelerdeki öğrenci sayısındaki artışın yüzde 129 olduğu belirterek, "Özellikle son yıllarda üniversiteden mezun olan öğrencilerin iş, istihdam ve öğretmen olarak çalıştırılmaları gerektiği konularında tartışmalar yapıldı. Üniversiteden mezun olduğu halde istihdam edilmesi konusunda sorun çıkan gençler üzerinden yanlış siyaset yapılıyor." dedi.
Bakan Dinçer, Balıkesir Üniversitesi (BAÜ)'nin akademik yıl açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı gönderdiği törende Rektör Prof. Dr. Mahir Alkan, üniversitenin yapısı ve projeleri hakkında bilgiler verdi. Belediye Başkanı İsmail Ok ve Vali Ahmet Turhan'ın konuşmalarının ardından öğretim üyeleri ve öğrencilere seslenen Dinçer, Türkiye'nin yeni eğitim sistemine değinerek, "Hayat Boyu Eğitim" sürecine başlandığını hatırlattı. Üniversitelerin, bulundukları şehrin sosyoekonomik yapısına ivme kazandırdığını ifade eden Bakan Dinçer, son 10 yılda öğretim elemanı sayısında ise yüzde 56 artış sağlandığını, yükseköğretimde okullaşma oranının yüzde 14,6'dan 35,5 yükseldiğini söyledi. Dinçer, "Ülkemizde üniversite mezunu olup istihdam edilen gençlerin oranı erkeklerde yüzde 73, kızlarda yüzde 71'dir. Buradan hareketle şunu söylemek mümkün: Bizim üniversite mezunu gençlerin istihdam oranları, AB ortalamalarının üzerindedir. Üniversitede okumak, sadece istihdam edilmek için yeterli değildir. Artık üniversite mezunu olmak bile istihdam edilebilmek, tek başına ayakta kalmak, iş dünyasında rekabet gücü bulmak için yeterli bulunmuyor." şeklinde konuştu.
Gelişmiş ülkelerin, rekabeti eğitilmiş ve uzmanlaşmış insanlar üzerinden yaptığına işaret eden Bakan Ömer Dinçer, bu ülkelerin pek çoğunda lise eğitimi sıkıntısı kalmadığını dile getirdi. 2009 yılında bütün dünyada lise çağındaki çocukların okullaşma oranının yüzde 88 olduğu bilgisini veren Bakan Dinçer, "Türkiye'de 2000 yılında lisede okuyan çocukların oranı yüzde 51 iken 2011 yılında yüzde 69'a çıkmıştır. Türkiye'de yüzde 69 olan okullaşma oranı tüm dünyada, Afrika ve Güney Asya ülkeleri dahil yüzde 88'dir. Bu açıdan bakıldığında Türkiye'nin stratejik olarak eğitim açığını görmek mümkün. Japonya, 2020 yılına kadar nüfusunun yüzde 100'ünü üniversite mezunu yapmak istiyor. Aynı hedefi Güney Kore de koyuyor. ABD, yeni stratejik plan hedefleri içine, plan dönemi sonuna kadar toplam nüfusun yüzde 40'ını üniversite mezunu yapmayı koydu. Bugün Türkiye'nin toplam nüfusunun yüzde 5'inin üniversite mezunu olduğunu söylersem, aradaki stratejik açığı görmeniz mümkün olacak." dedi.
'EN AZ DÖRT MESLEK VE 11 İŞYERİ DEĞİŞTİRMEYE HAZIR OLUNMALI'
AB ülkelerinin hayat boyu öğrenme programları içinde yaptığı eğitimler, toplum içindeki bütün eğitimler içinde yüzde 16'lık paya sahipken Türkiye'de bu oranın yüzde 2 olduğuna dikkat çeken Milli Eğitim Bakanı, 2023 yılına kadar yüzde 8'e çıkaracak stratejik plan yapıldığını ifade ederek, bunun aradaki mesafeyi görme açısından önemli olduğunu bildirdi. ''Bilginin her gün yenilendiği, davranış ve tutumların, ihtiyaç ve beklentilerin sürekli değiştiği, yeni mesleklerin ortaya çıktığı günümüzde herkesin hayat boyu öğrenme yaklaşımını benimsemiş bireyler olarak yetişmesi hepimizin arzusudur." diyen Bakan Dinçer, şöyle devam etti: "Sadece üniversite eğitimiyle yetinmek, iş dünyasında ayakta kalmak için yetmiyor. ABD'de 2010 yılından sonra belirlenen stratejik planda, 'Normal bir ABD vatandaşı, üniversiteyi bitirdikten sonra 40 yıllık çalışma hayatı boyunca en az dört meslek değiştirmeye ve 11 işyeri değiştirme hazır olmalı' deniyor. Dünyada üniversiteden mezun olduktan sonra bir mesleğe sahip olup o meslekte emekli olana kadar çalışabileceğiniz imkanların azaldığını ifade edersek, konuşmanın önemli bir kısmını neden hayat boyu öğrenmeye ayırdığımı anlatmış olurum."
Konuşmaların ardından BAÜ'de öğle yemeği yiyen Bakan Dinçer, Başkan Ok'u makamında ziyaret etti. Ardından cuma namazını tarihî Zağnos Paşa Camisi'nde kıldı. Daha sonra kaymakamlar, belediye başkanlar, Milli Eğitim il ve ilçe müdürleriyle toplantı yaptı.
Cihan