Sudan Etnografya Müzesi ülke kültürüne ışık tutuyor

Sudan Etnografya Müzesi ülke kültürüne ışık tutuyor

Sudan Etnografya müzesinde, ülkedeki onlarca etnik grubun kültür ve geleneklerini temsil eden eserler sergileniyor

Başkent Hartum'daki Etnografya Müzesi, geniş ve çok kültürlü bir ülkenin etnik çeşitliliğini ve geleneklerini yansıtan sıra dışı bir eser koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.

Hartum Üniversitesi Caddesi ile Mek Nimir Caddesi'nin kesiştiği noktada yer alan müze, 1956'da İngiliz sömürgesi döneminde ordu kulübü olarak kullanılan binada kuruldu.

İngiliz memurlar ve askeri görevlilerin ülkenin çeşitli bölgelerinden topladıkları parçalar, müzenin ilk çekirdeğini oluşturdu.

İşgal dönemi valisi Gordon Paşa'nın fakülte olarak kurduğu ve bugün Hartum Üniversitesi olarak kullanılan binada sergilenen koleksiyonlar, Sudan'ın bağımsızlığından kısa bir süre önce mevcut yerine taşındı.

Müzede, girişteki haritada detayları paylaşılan Beni Amir, Baggara, Nuba, Reşadiye ve 2011'de bağımsızlığını kazanan Güney Sudan'daki Dinka ve Şilluk'un da yer aldığı onlarca kabilenin yaşamından kesitler sunuluyor.

Güney Sudan'ın krallarından Sultan Yambio'nun savaş zamanlarında kullanılan boğa şeklindeki devasa ahşap davulu, Nuba mutfağı ve Nuba Dağları'ndan Kambala dansçısı, hayvancılıkla geçinen Baggara halkına ait çadırlar, yöresel düğün merasimi Jirtig, kına ritüelleri, koku ve takılar ile Nil Nehri'ndeki yaşamı anlatan eserler öne çıkıyor.

Aralık 2019'daki halk devrimine kadar coğrafi bölgelere göre ayrılan müze, bu tarihten sonra kültürel konsepte göre girişte geleneksel müzik aletleri olmak üzere, sırasıyla Sudan mutfağı, el sanatları, geleneksel eğitim (Halveler, İslami eserler ve materyaller), günlük hayattan kesitler, Nil ve avcılık kültürü ile son olarak düğün geleneği ve kadınlara özgü aksesuarların sergilendiği altı bölümde yeniden şekillendirildi.

Sudan Etnografya Müzesi Müdürü Nezir Tirab, müzenin 1956'da, İngiliz Ordu Kulübü olarak kullanılmış bu mekanda açıldığına değinerek müzede, 4 binden fazla tarihi, kültürel eser bulunduğunu belirtti.

Sudan kültürünü yansıtan müzenin, yeni nesillere aktarılacak tecrübelerle dolu olduğunu ve aynı zamanda toplumu bilinçlendirmek için büyük rol oynadığını dile getiren Tirab, yerli ve yabancı turistleri müzeye davet etti.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.