Muhsin MERİÇ
Şükür namazı kılma vakti
Bugün ne kadar şükretsek, ne kadar sevinsek yine de az!
Sevincimin ve şükrümün sebebini açıklamadan evvel şu sorularıma cevap verin lütfen.
Bir insan düşünün, hafızasını yitirmiş, hiçbir şey hatırlamıyor yahut yarım yamalak, hayal meyal geçmişinden bir şeyler biliyor, kim olduğunu bilmiyor! Bu illete tutulmuş bir insanın hayatı, geleceği nasıl olur?
Bir millet düşünün, hafızasını kaybetmiş, kütüphanelerine yabancılaşmış, kimlik krizine sürüklenmiş, tarihsizleştirilmiş! Bu haldeki bir milletin ahvali, istikbali nasıl parlak olabilir?
Bugüne kadar büyük fedakârlıklarla ve her türlü zorluğa rağmen yapılan bazı hizmetler olmasa idi, Allahu a’lem, bugün hepten ‘hafızası yitik’ talihsiz bir kavim olarak yeryüzünde divanece kıyameti bekliyor olacaktık!
Bizlere şükür secdeleri yaptırtması gereken güzel bir gelişme var şimdi; ‘hafıza tazeleme hizmeti’ hamdolsun bugün, topyekûn, tüm Türkiye’de gerçekleşmek üzere artık; hem de ‘mukaddes pazar’ın açıldığı üç ayların arifesinde...
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Hayrat Vakfı önemli bir eğitim ve kültür projesini hayata geçiriyor. Türkiye’nin 900’ü aşkın merkezinde Osmanlı Türkçesi ve Kur’an okuma kursları açılıyor. 1997 yılında Kültür Bakanlığı ile benzer bir işbirliği ile binlerce insanın Osmanlıca öğrenmesine vesile olan Hayrat Vakfı, şimdi yeni ve daha büyük bir hizmeti gerçekleştiriyor.
On binlerce kişinin istifade etmesi beklenen ve bütün halk eğitim merkezlerinde uygulanacak olan bu program sayesinde ‘tarih ve kültür mirasımızla buluşmak’ adına çok önemli bir adım atılması bekleniyor.
İki yıllığına imzalanan protokolün amacı şu şekilde ifade ediliyor: “Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Hayrat Vakfı işbirliği ile Milli kültürün en önemli kaynaklarını teşkil eden kütüphaneler, arşivler ile diğer şahıs ve kurumlarda mevcut olan Osmanlıca basma ve yazma eserleri okuyup anlayacak, bu eserlerdeki bilgi ve belgelerden azami derecede faydalanacak ve bunları kültür hayatına kazandıracak Osmanlı Türkçesi kurslarını, Osmanlı Türkçesi’ni öğretecek elemanların yetiştirilmesiyle birlikte kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’in okunmasını sağlayan Kur’an ve tecvitli okuma kursları düzenlemektir.”
1974 yılında, Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri’nin en yakın talebesi, kendisinden sonra hizmetlerinin mümessili ve Tevafuklu Kur’an’ın kâtibi, Ahmed Husrev Altınbaşak tarafından kurulan, merkezi İstanbul’da bulunan ve Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından olan Hayrat Vakfı’nın (www.hayratvakfi.org) temsilcilikleri ve gönüllüleri tarafından icra edilecek kurslar tamamen ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. www.osmanlicaegitim.com ve www.kuranegitimi.com adreslerinden bilgi alınabilen ve online kayıt yaptırılabilen kurslara herkes başvurabilecek. Her seviyeden ve yaştan insanımıza önemli bir hizmeti sağlayacak olan kurslara rağbetin şimdiden çok fazla olduğu ifade ediliyor.
“Tüm halkımızı geçmişle köprü kurmaya, bu büyük kültür hizmetine katılmaya davet ediyorum” diyen, projenin koordinatörü Hayrat Vakfı Ankara Temsilcisi Said Yavuz’un, kurslarla ilgili verdiği şu bilgiler heyecan verici:
“Vakfımız, kurulduğu tarihten bu yana eğitim ve kültür alanında yurtiçinde ve yurtdışında pek çok proje gerçekleştirdi ve vakıf senedimizde de ifade edilen amaçlar doğrultusunda faaliyetlerini sürdürdü. Daha önce, 1997 yılında, 54. Hükümet döneminde Kültür Bakanlığı ile işbirliği çerçevesinde 52 il merkezinde benzer kursları açmış ve yaklaşık beş bin insanımıza bu kurslar sonucunda sertifika vermiştik. O yıldan beri gerek halk eğitim merkezleri ile gerekse yerel yönetimler ve kültür müdürlükleri ile benzer projeleri ülkemizin pek çok il ve ilçe merkezinde gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Şimdi MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile yaptığımız protokol ile bu sayıyı daha da artırıyor ve kapsamını genişletiyoruz. Vakfımız yönetimi ve mensupları bugüne kadar desteklemiş olduğu liyakatli eğitimciler ve gönüllüleri ile zaten tecrübeli olduğu bir sahada her kesimden ve her yaştan insanımıza bu hizmeti sunmaktan dolayı büyük bir şeref ve mutluluk duymaktadır.”
Evet, aziz dostlar, bu müjdeli haber karşısında şükür namazı kılınmaz mı?
Bu şükür namazına vesile olanlara teşekkür edilmez mi?
Teşekkürler Hayrat Vakfı!
Teşekkürler Milli Eğitim Bakanlığı!
Yeni Akit
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.