Süpersonik yolcu uçakları yeniden gökyüzüne dönecek

Süpersonik yolcu uçakları yeniden gökyüzüne dönecek

İş adamları için özel dizayn edilmiş ve saatteki hızı 2 bin kilometreye varan süpersonik yolcu uçakları, birkaç yıl sonra yeniden gökyüzüne dönmeye hazırlanıyor.

Daha önce üretilmiş süpersonik yolcu uçakları saatte 2172 kilometre hıza ulaşabiliyordu. Ancak 2000 yılında meydana gelen bir kazadan sonra süpersonik yolcu uçaklarının uçuşları durduruldu. Amerikalı bir şirket olan Aerion, Nevada Eyaleti’ndeki merkezinde Airbus şirketiyle ortak bir ekip oluşturduğunu ve yeni nesil Süpersonik yolcu jeti geliştirmek için çalışmalara başladığını duyurdu. Aerion şirketinin sahibi olan Teksaslı milyarder Robert Bass, "Yeni süpersonik jet uçağını, 6 yıl sonra işadamlarının hizmetine sunmayı planlıyoruz." dedi. 

Aerion ve onun ortağı Airbus Grubu gelecek yılın ilk yarısında uçağın imalatı için ABD'de uygun bir üretim merkezi seçeceklerini açıkladı. Uçağın test uçuşlarının 2021 yılında yapılması ve 2023 yılında uçuşa hazır hale gelmesi planlanıyor. Yeni süpersonik jet saatte yaklaşık 2 bin kilometre hız yapabilecek. Halihazırdaki yolcu uçaklarının saatte 770 ila 900 kilometre hız yaptığı, üretilecek süpersonik uçakların ise bunlardan en az 2 kat daha hızlı gidebileceği belirtiliyor. 

Aerion AS2 ismi verilen jet, büyük oranda "compozit carbon" liflerinden yapılacak. Uçağın yapımında, Aerial şirketinin adına tescillenmiş olan ve kanatlar ve uçağın gövdesinde oluşan sürtünmeyi yüzde 20 oranında azaltan, “süpersonik katmanlı akım” isimli yeni bir teknoloji kullanılacak. 9 metre boyunda bir kabine sahip olan uçak 12 yolcu taşıyabilecek. Ayrıca gece uçuşları için koltuklar yatak haline gelebilecek. Sesten hızlı gidecek olan süpersonik jet İngiltere'nin başkenti Londra’dan, Avustralya'nın Sydney kentine 9 saatten az bir zamanda varabilecek. ABD'nin New York kenti ile Londra arasındaki mesafeyi ise 3 saatte gidebilecek. 

Ortak üretici şirket Airbus’ın Başkan Yardımcısı Ken McKenzie, “Süpersonik uçak dizayn edebilmek için net ve üstesinden kalkabileceğimiz teknik imkan ve kapasitemiz var. Aerion, gerçekçi bir yol haritasıyla bu uçağı inşa edip uçuşa hazır hale getirebilir.” dedi. Aerion Genel Müdürü Dough Nichols ise "Üretim için malzeme tedarikçileriyle temasa geçtik. Yolcu koltuklarını, Lufthansa Technik AG ve F.List GmbH ortaklığında kurulmuş olan Inairvation şirketi üretecek." açıklamasında bulundu. 

Havacılık uzmanları, Aerion şirketinin süpersonik jet duyurusunu, "2003 yılında süpersonik uçakların emekli edilmesinin ardından oluşan boşluğu doldurma yarışının yeni; ancak çok ciddi bir örneği" olarak yorumluyor.

CİHAN 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.