Sürücüsüz Araçlar Tehlikeli mi?
Sürücüsüz araba teknolojileri her geçen gün ilerlerken, teknolojinin mucitleri, arabaları ana yollara çıkarmadan önce, bunun ne kadar güvenli olup olmadığını sorguluyorlar.
Google, Audi ve Mercedes gibi şirketler, küçük şehirlerde sürücüsüz arabaları test ederken, aynı zamanda arabaların ne kadar güvenli olduğunu da kontrol ediyor.
Amerika’daki istatistiklere göre, geçen sene trafik kazaları sonucu 33 bin kişinin ölümünden yüzde 94 oranında insan hataları sorumlu. Sürücüsüz arabalarda, alkollü kullanım, uykusuzluk gibi bahaneler bulunmuyor. Bu da, bu tarz hataların ortadan kaldırılmasını ve yılda 31 bin kadar kişinin yaşamının kurtarılmasını öngörüyor.
Ancak, Google’ın sürücüsüz arabası ve bir otobüsün karıştığı kaza, bu arabaların da hata yapabildiğini gösteriyor.
Carnegie Mellon Üniversite’sinden, bilgisayar mühendisliği profesörü Raj Rajkumar, “Hiç bir teknolojinin yüzde yüz hatasız olmasını bekleyemeyiz” diyor. Rajkumar, üniversitede sürücüsüz araba araştırmalarını 15 yıldır yürütüyor.
Yetkililerin ve yolcu olacakların, sürücüsüz arabaların beli bir oranda kaza yapabileceklerini kabul etmeleri gerekiyor. Bu belki de, ölümle sonuçlanacak kazalar da olabilir ama genel olarak binlerce hayat da kurtulabilecek.
Güney Carolina Üniversitesi’nden Walker Smith, “Sürücüsüz arabalar konusunda tedirgin olmalıyız ama günümüzdeki sürücülerden de korkmalıyız” diyor
Google, California, Texas ve Washington eyaletlerinde 56 sürücüsüz araba ile denemeler yapıyor. Arabalar, yedek bir sürücü arabanın içinde olsa da, sürücüsüz bir şekilde 2,5 milyon km civarında bir yol kat etti. Google, aynı zamanda simülatörlerle farklı olası senaryolar da deniyor. Nissan, yazılım şirketi Cruise Automation ve yedek parça tedarikçisi olan Bosch ve Delphi gibi şirketler de, yollarda sürücüsüz arabalarını test ediyor.
Google’ın sürücüsüz araba birimi başkanı Chris Urmson, Ocak ayında yazdığı bir yazıda, son iki sene içinde, arabaların içindeki yedek sürücülerin sadece 13 kez kontrolu ele aldıklarını belirtti. Bu da, arabalar bir şeye vurma tehlikesi varsa gerçekleşti. Urmson ayrıca, insanların devreye girme oranının her geçen gün azaldığını ve daha da azalacağını da ekledi.
Google’ın arabası ve otobüsün karıştığı kazada, şirket ilk defa, arabalarının kazada bir kusuru olduğunu itiraf etti. Hem arabayı kullanan bilgisayar, hem de yedek sürücü, otobüsün arabaya yol vereceğini farz ettiklerini belirtti. Google bunun üzerine yazılımı geliştirdi.
Yaşanan bir düzine kazada, Google hep, diğer araçtaki sürücüleri suçlamıştı.
Google, sürücüsüz arabaları 2019 sonu civarında satışa sunmayı planlıyor.
Virginia Teknik Üniversitesi tarafından yapılan Google’ın finanse ettiği bir araştırmaya göre, sürücüsüz arabalar 1,5 milyon kilometrede 3,2 kere kaza yaparken, insanlarda bu oran 4,2. Ancak bu araştırmanın bazı kısıtlamaları var. İnsanların yaptığı hataların sayısı, polise bildirilmeyen küçük kazaların hesap tahminini de içeriyor. Ama yedek sürücünün devreye girdiği ve engellediği kazalar dahil değil.
Amerika’da, 2005 yılında trafik kazaları sonucu ölümler 43,510’dan 2014’te 32,675’e indi. Ancak tahminler, ölümlerin, geçtiğimiz yılın ilk dokuz ayında yüzde 9 oranında arttığına işaret ediyor.
Eğer sürücüsüz arabalar, kazalardaki ölümlerin düşmesini sağlayacaksa, bu arabaların önce insanların güvenini kazanması gerekiyor. Ocak ayında yapılan bir ankete göre, Amerikalı sürücülerin yüzde 75’i sürücüsüz giden bir araçta yolculuk etmekten korkuyor. Michigan Üniversitesi de Japonya, Çin, Hindistan gibi ülkelerde de aynı endişelerin olduğunu bulmuş.
Amerikanın sesi
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.