Sütün fiyatı üreticide 90 kuruş, markette 3 lira
Türkiye’de yıllık yaklaşık 2 milyon ton ihtiyaçtan fazla süt üretiliyor. Zaman zaman bu fazlalık, süttozu desteğiyle piyasadan çekilmeye çalışılıyor.
Şaban Gündüz'ün haberi;
Ayrıca fazla sütü değerlendirmek için geçen yıl ‘Okul Sütü Projesi’ başlatıldı. Buna rağmen birkaç haftadır süt fiyatları yükselişe geçti. Üretici fiyatlarında artış gözlenmezken sütün perakende satış fiyatına yüzde 20’lere varan zam geldi. Üreticide sütün litresi 80 ile 90 kuruş arasında seyrederken, marketlerde 2,19 ile 2,99 lira arasında satılıyor. Üreticiler, kendilerinin 1,5 yıl içinde sadece yüzde 11 zam yaptığını, sanayicinin ise yüzde 50 civarında fiyat artışına gittiğini söylüyor.
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu, “Biz 1,5 yıl içinde süt fiyatlarını yüzde 11 artırdık ama sanayicinin yaptığı artış yüzde 50’yi buldu.” dedi. Temel gıda maddelerindeki fiyat artışı devam ediyor. Yumurtadan sonra süt fiyatları da tırmanışa geçti. Ekim başından beri perakende fiyatı yüzde 20 oranında artan paket sütün litresi 3 liraya yaklaştı. Üretici ile sanayici, fiyat artışında birbirini suçluyor. Fiyat artışını sanayicinin yaptığını ileri süren Tire Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mahmut Eskiyörük, kaba yemin yüzde 15, samanın ise yüzde 300 arttığına dikkat çekerek, “Bakanlık, sanayiciye üreticiden aldığı sütün fiyatını artırması için baskı yapıyor ama sanayici direniyor. Tüketimden fazla üretim var. Bu fazlalığın da eritilerek talep oluşturulması gerekiyor. Sanayici almak istemiyor.” diye konuştu. Ulusal Süt Konseyi, sütün litresini 80 kuruştan 90 kuruşa çıkarmasına rağmen sanayicinin bu fiyata süt almak istemediğini ileri süren Eskiyörük, sütün taban fiyatı 79 kuruş olmasına rağmen yerel mandıralarda 70-75 kuruştan ancak alıcı bulabildiğini dile getirdi. Arz fazlasının süttozuna dönüştürülerek ihraç edilmesi gerektiğini vurgulayan Eskiyörük, “Sütte sanayici tarafından tekelleşme söz konusu. Üç-dört büyük sanayici, tamamen piyasalara egemen oldu. Bu yanlış bir politika. KOBİ’lerin önünün açılması lazım.” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu ise sanayicinin süt fiyatlarını daha fazla artırdığını ileri sürdü. Ekim başından itibaren süt fiyatlarında artış gözlendiğini kaydeden Koyuncu, bu zamları üreticinin değil, sanayicinin yaptığını iddia etti. Koyuncu, “Biz 1,5 yıl içinde süt fiyatlarını yüzde 11 artırdık ama sanayicinin yaptığı artış yüzde 40-50’yi buldu. Raflara bakıldığında süt ürünlerinin fiyatları yaklaşık yüzde 60 arttı.” dedi. Ulusal Süt Konseyi’nin yaptığı yüzde 11’lik artışı da sanayicilerin vermemek için mücadele ettiğini ifade eden Koyuncu, sanayicinin çeşitli bahaneler sürerek perakende fiyatlarına zam yapmaya çalıştığını söyledi. Üreticilerin suçlamalarına cevap veren Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Genel Sekreteri Dr. İsmail Mert, ekim başından beri sütün üretici fiyatının 80 kuruştan 90 kuruşa çıktığını belirterek, “Üretici, sanayiciye haksızlık ediyor. Onlardan aldığımız sütü, 80 kuruştan 90 kuruşa çıkardık.” ifadesini kullandı.
Sütün pahalı veya ucuz olmasının sanayici açısından çok önemli olmadığını öne süren Mert, fiyat artışlarının maliyetlerden kaynaklandığını söyledi. Firmaların, perakende fiyatlarına ekim başından itibaren yüzde 5 ile 15 arasında zam yaptığını aktaran Mert, “Perakendede sütün litresi 1,5 ile 2,5 lira arasında değişiyor. Markalı süt ise 2,5 lira civarında satılıyor.” bilgilerini verdi.
Zaman