Tanımadığınız birine iman hakikatlerini anlatmanın püf noktaları

Tanımadığınız birine iman hakikatlerini anlatmanın püf noktaları

"Biriyle ilk defa konuşurken nelere dikkat etmeliyiz?" başlıklı haberi bir de bu niyetle okuyalım

Tanımadığınız biri ile yaptığınız ilk konuşmayı aklınıza getirin. Bazı anlar garip gelmiş miydi? Tanımadığınız bu kişiyi ilginç bulmuş muydunuz? O kişiyle sohbet etmekten memnun kalmış mıydınız? O kişi sizin hakkınızda ne düşünmüştür?

Bir grup psikolog bu konuyu masaya yatırdı ve insanların yabancılarla nasıl daha iyi iletişim kurabileceğini araştırdı. Çok sayıda katılımcı ile yapılan anketler ve gözlemler ile sohbet öncesi ve sonrasıne ilişkin her iki tarafın da değerlendirmeleri incelendi.

euronewsNBC'ye konuşan Profesör Gillian Sandstrom çalışmanın başındaki isim ve konuya ilişkin şunları söylüyor:

"Neredeyse herkes karşısındakini daha ilginç buluyor ancak kendisinin o kadar enteresan olmadığını düşünüyor. Bununla birlikte sohbet sonrası yine neredeyse herkes konuşmanın beklenenden daha iyi geçtiğini belirtiyor."

Sonuçları "Psychological Science" dergisinde yayınlanan çalışmaya göre yabancılarla kurduğumuz ilk diyaloglar bizim hissetiğimizden çok daha iyi geçiyor ve ne kadar çok farklı karakterde kişi ile diyalog kurarsak kendi kişisel gelişimimize ve sosyal becerilerimize o kadar yardımı dokonuyor. Üstelik bu kişinin özel biri olmasına da gerek yok. Marketteki kasiyer veya otobüste yanınızda oturan herhangi biri olabilir.

Biriyle ilk defa konuşurken hangi yöntemleri izlemeliyiz?

Çok sayıda bilinmeyeni olan ve herkesi endişelendirebilecek bu durum için çalışmadan elde edilen verilere bakan psikologlar birkaç öneri getiriyor:

1. Cesur olun ve daha az endişelenin

İçinde bulunduğunuz durumdan kendinizi çok rahat hissetmeseniz bile cesaretinizi kaybetmeyin. Sohbet ettiğiniz kişi muhtemelen sohbetinizden sizin sandığınızdan daha çok keyif alacak.

Kendinizden farklı görünen kimselerle sohbet etmekten çekinmeyin. Farklı bir dilde de olsa, farklı entelektüel seviyelerde de olsa etkileşim her iki taraf için de bir tür zenginlik ve kazanımdır.

2. Meraklı olun

Soru sorun. Bu sorular konuştuğunuz kişinin kıyafeti ile ilgili olabilir. Karşılaştığınız yerle ilgili olabilir. Araştırmaya göre daha çok soru soran kişiler sohbet ettikleri kişilerce daha çok beğeniliyor. Pek çok sohbet sorular sayesinde ilerliyor ve ilginç hale geliyor.

3. Planın dışına çıkmaktan korkmayın

Klişeleşmiş, hazırda bekleyen soruları sormamaya çalışın. Örneğin "Ne işle meşgulsünüz?", "Nerede yaşıyorsunuz?" vb. Bunların yerine sohbet ettiğiniz kişiyi sohbete angaje edecek ve ilgisini çekecek bir giriş yapabilirsiniz.

Örneğin: "Bu renk gerçekten kafamı karıştırıyor, siz ne düşünüyorsunuz?" veya "Metronun bu kadar kalabalık olduğuna inanamıyorum, bugünün ne özelliği var acaba?" gibi karşıdakinin katkı sağlayabileceği, merak uyandıran ve devamını getirmenin daha kolay olduğu sorular tavsiye ediliyor.

4. İltifat edin

Karşısınızdaki kişiye bir iltifatta bulunmaktan çekinmeyin. Dikkati olumlu şekilde karşı tarafa yöneltmek o kişinin sohbetten daha fazla keyif almasını ve daha çok etkileşim kurmak istemesini sağlıyor. Ayrıca kendimizle ilgilenilmesini istediğimiz algısını da ortadan kaldırıyor ve daha güzel bir 'ilk intiba' oluşturuyor.

5. Her iki tarafın da ortak noktası olduğu aşikar bir konu açın

Sohbet ettiğiniz kişi ile hiçbir ortak noktanız olmasa dahi en azından o anda aynı yerde bulunuyor, aynı ortama maruz kalıyor ve aynı hava koşullarından etkileniyorsunuz. Dolayısıyla ortak bir nokta üzerinden başlamak da oldukça iyi bir fikir. Buradan başlayıp daha fazla ortak alan ve konu bulmak doğru yönde atılmış bir adım olacak.

6. Tanımadığınız insanlarla daha çok diyalog kurun

Kısa veya uzun süre, hangisi olduğu fark etmiyor, tanımadığınız kişilerle ne kadar fazla sohbet ederseniz yapacağınız sohbetlerin kalitesi ve başarısı o kadar artıyor.

Giderek daha ilgi çekici sorular sormaya ve cevaplar vermeye başlıyorsunuz. Buna yönelik bir yetenek geliştiriyorsunuz. Bunun iş ve özel hayatta daha başarılı olmanıza yardımcı olacağı öngörülüyor. Özellikle reddedilme korkusunu aşma noktasında büyük faydası olduğu belirtiliyor.

7. Garip anların sizi bozmasına izin vermeyin

Bir yabancı ile ilk kez konuştuğunuzda planlanmamış garip durumlar ortaya çıkabilir. Psikologlara göre bu, kişinin gözünü korkutmamalı. Eğer karşıdaki kişi "Pardon ama sizi tanıyor muyum? Yoksa deli falan mısınız?" gibi bakıyorsa bu tavrı es geçip arkadaş canlısı birkaç şey söyleyerek buzları kırmak mümkün. Durumun garip olabileceği gerçeğini bir süreliğine idare etmeyi öğrenmeli ve sohbet rahat şekilde akmaya başlayana kadar karşı tarafa kendimize olan güveni kaybetmediğimizi göstermeliyiz.

Sertaç Aktan-Euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum