Tarihte Bugün: Anadolu'da ilk "Anarşi", Celali İsyanları

Tarihte Bugün: Anadolu'da ilk "Anarşi", Celali İsyanları

Tarihte bugün köşemizde Celali İsyanları var.

Osmanlı Devleti ile ilgili tartışmalarda sıkça konuşulan konulardan biri de Osmanlı Devleti'nin Anadolu yaklaşımıydı. Tarihi otoriteler Osmanlı Devleti'nin Anadolu coğrafyasına yeteri kadar önem verip vermediği konusunda sıkça görüş ayrılığına düşerler.

Bu tartışmaların ana maddelerinden biri de 15 Nisan 1519'da başlayıp, daha sonra Anadolu'da çıkan her isyana isim babalığı yapacak olan Celali İsyanları'dır.

 

Celali İsyanları Nedir?

Celali İsyanlarını Anadolu'da çıkan ilk Anarşi hareketleri olarak okuyabiliriz. Bozoklu Celal adında bir kişinin öncülüğünde başlayan bu isyanlar, başlangıçta oturmamış Tımar sisteminin neticesi olarak ortaya çıkmıştır. Bölge yöneticilerinin ağır vergileri ve adaletsizliği karşında ezilen pek çok topraksız köylü, eski sipahi ve sekbanlar bu isyanı başlatmış olsa da, zamanla Şii eğilimli kitlelerin ve Osmanlı devleti'nin düşmanları tarafından bir odak isyan haline gelmiş ve nihayet 16. Yüzyılın sonunda büyük bir mesele haline gelmiştir.

Celali isyanlarının iki büyük destekçi grubu mevcuttu; Medrese ve Asker. Bu iki güruh bu tarihten itibaren yönetime karşı çıkan her isyanda temel destekçilerden biri olmuştu (27 Mayıs, 12 Mart gibi)

Şu ya da bu şekilde bu isyanlar Osmanlı Devleti'ni uzunca süre meşgul etmiş ve Anadolu'da Anarşi ortamı 130 yıl sürmüştür.

risalehaber.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.