Tarihte Bugün: Bir Cihan Devletinin Son Yumruğu; "Kut'ül Amare Zaferi"
Tarihte Bugün köşemizde unutturulan bir zafer var; "Kut'ül Amare Nedir? Kut'ül Amare Zaferi Nasıl Kazanıldı?"
Tarihler 29 Ninsan 1916'yı gösterdiğinde, Batılı güçlerin kolay lokma olarak gördüğü ve üzerindeki oyunlarının 300 yıldır nihayete ulaşmak üzere olduğu bir imparatorluk olan Osmanlı'nın İngilizlere verdiği son bir ders gerçekleşti.
Kut'ül Amare Zaferi Nedir?
30 Nisan 1916'da İngiliz Basını tek bir manşet ile çıkmıştı;
"Britanya Tarihinin en aşağılık şartlı teslimi"
Gerçekten de Kut'ül Amare, üzerinde güneş batmayan imparatorluğun alabileceği en ağır yenilgilerden biri idi.
Osmanlı İmparatorluğu’nun, Birinci Dünya Savaşı’nda savunma yapmak durumunda kaldığı cephelerden biri de bölgede bulunan petrol yatakları sebebiyle İngiltere’nin hedefi haline gelen Irak oldu. İşgal hazırlıklarına Eylül 1914’te başlayan İngiltere, Bahreyn adalarında topladığı Hintli ve İngilizlerden müteşekkil Irak Sefer Kuvvetleri’yle 22 Kasım 1914’te Basra’yı işgal etti.
İngiliz Kuvvetlerinin başında Britanya'nın en kıdemli komutanlarından biri olan General John Nixon vardı. Britanya kuvvetlerinin içinde savaşmaya zorlanmış Hintli Askerler de bulunuyordu.
Bu ilerlemeyi durdurmak için Osmanı Süleyman Askeri Bey'i görevlendirdi.
İngiliz kuvvetlerine göre kat kat eksik olan Osmanlı ve Süleyman Askeri Bey, bölgedeki Müslüman milisleri örgütledi.
Süleyman Askeri Bey, Basra’ya yapılan Şuaybe hücumunda mağlup olunca intihar etti. Bu sırada Nasıriye ve Amare’yi ele geçiren İngilizlerin başında, gelecekte Mondros Mütarekesi için İngiltere ile Osmanlı Devleti arasında arabuluculuk yapacak olan General Charles Townshend vardı.
Kendisi ilerlemeyi tehlikeli görmesine rağmen bir an önce Bağdat’ın ele geçirilmesini lüzumlu gören üstlerinin emriyle harekata devam eden General Townshend, 29 Eylül 1915’te Kutü’l-Amare’ye girdi. Osmanlı kuvvetleri ise geri çekilerek Albay Sakallı Nurettin Bey komutasında “Selman-ı Pak”ı tahkim etmeye başladı. Tahkimat sürerken cepheye Enver Paşa’nın amcası Mirliva Halil Paşa’nın bir kolorduyla gelmesi, kötü gidişatı tersine çevirdi ve General Townshend, 4500’den fazla kayıp vererek Kutü’l-Amare’ye ricat etti.
İşte Kut'ül- Amare'ye sığınan Townshend komutasındaki birlikleri Pusu taktiği ile kıskıvrak yakalayan Halil Paşa, burdaki kimi kaynaklara göre 25000 İngiliz Askerini esir aldı.
İşte tam bu esnada Halil Paşa'ya İngiliz kuvvetlerinin başındaki generalin akşam Halil Paşa ile bir yemekte buluşmak istediği haberi ulaşır.. General Townshead'in esas amacı bu kadar büyük bir birliğin çevrelendiği haberinin askeri kariyerini, onurunu zedelemeden nihayete erişmesidir..
Halil Paşa da teklifi kabul eder.. Yemeğe İngiliz Komutan yanında bir adamla beraber katılır. Yemek bittikten sonra İngiliz komutan "arkadaşım sizinle bir şeyler konuşmak istiyor.. ben biraz ayrılıyorum" diyerek bir kenara çekilir.. Bunun üzerine Halil Paşa "Sizin çıkmanıza gerek yok, sonuçta benim esas misafirim sizsiniz.. sizden ayrı konuşacak bir şeyim yok benim" diyerek karşı çıksa da General ikiliden biraz uzaklaşır..
Halil paşa'nın davetsiz misafirinin Arabistanlı Lawrence olduğu o an anlaşılır.. Lawrence, Halil paşa'ya;
"Paşam, cephede aldığınız zafer tüm Anadolu'da, Avrupa'da konuşuluyor. Yalnız biz bu olayın daha fazla kan dökülmeden kapanmasını istiyoruz. Bu nedenle de kuşatmanın bir tarafında yapacağınız bir açık, İngiliz Askerlerinin ve muhtemel bir çatışma sonucu sizin askerlerinizin ölmesine/yaralanmasına engel olacak. Bununla beraber, bölgeden çekilirken tüm askeri envanteri tarafınıza bırakacağız. Ayrıca da İngiliz Hükümeti bu davranışınız karşısında adınıza açılacak bir hesaba 2.000.000€ yatırmayı taahhüt ediyor.." der..
2.000.000 sterlin, o dönemki Osmanlı Devleti bütçesinin 4 katı bir meblağ.. Bunun üzerine Halil Paşa komutana dönerek:
"Ben şerefli bir asker ile barışı konuşmak üzere bir yemek verdim. Yemek bitmiştir, lütfen derhal gidin buradan" der.
Risalehaber.com
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.