Tek bir molekülden transistör yapıldı

Tek bir molekülden transistör yapıldı

Tek bir molekülden transistör elde etmeyi başaran bilim insanları geleceğin elektronik dünyasını şekillendirecek en önemli adımlardan birisi attı.

Yukarıda görmekte olduğunuz 'şey' bir transistör. Ama kendisini dünyadaki tüm benzerlerinden ayıran bir özellik var ki o da türünün ilk örneği oluşu. Çünkü bu transistör sadece halihazırdaki en küçük yarı iletken parçalarından birisi olmaktan öte olabilecek en küçük parçalardan da biri.

IEEE'nin Nature Physics'ten aktardığı makaleye göre tek bir molekülden transistör elde etmeyi başaran bilim insanları geleceğin elektronik dünyasını şekillendirecek en önemli adımlardan birisi attı. Tek bir bakır pitalokyanin molekülü (ki bu aynı zamanda CD'lerin yapımında kullanılan madde), bir düzine indiyum atomu ve destekleyici malzeme olarak da indiyum arsenik kullanılarak yapılan transistörün elde edilmesinin püf noktası, alan etkisi oluşturabilmek için, kaynak (gate) voltajını modüle etmek suretiyle devreleri kontrol eden transistör genel mekaniklerini iptal etmek. Bunun için de kaynağın mesafesini (yani bu örnekte atomları) değiştiren ekip bu sayede elektrik akımı modülasyonunu sağlayarak transistör oluşumunu başardılar.

Tabii bu başarı, yakın gelecekte mikroskobik ölçekte ince fakat oldukça kompleks ürünlere sahip olacağımız anlamına gelmiyor. Çünkü ekibin atomların mesafe ayarı işlemini gerçekleştirebildikleri ortam, tamamıyla izole edilmiş ve ısı seviyesi neredeyse mutlak sıfır (–273.15°) noktasında. Haliyle yukarıda da belirttiğimiz gibi gerçek dünya koşullarına adaptasyonun sağlanabilmesi için önümüzde halen uzun bir yol var.

yeni şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.