TEOG tercihleri için danışmanlık hizmeti
MEB tarafından TEOG kapsamında öğrencilere ve velilere danışmanlık hizmeti verilmesi amacıyla 81 ilde oluşturulan "tercih danışmanlığı komisyonları" çalışmalarına başladı.
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında öğrencilere ve velilere lise tercihlerinde danışmanlık hizmeti verilmesi amacıyla 81 ilde oluşturulan "tercih danışmanlığı komisyonları" hizmet vermeye başladı.
MEB tarafından bu yıl ilk kez liseye kayıt yaptıracak adayların yerleştirmeye esas puanlarının açıklanmasının ardından, bugünden itibaren 16 Temmuz'a kadar sürecek dönemde, tüm illerde 2 bin 51 tercih danışmanlığı komisyonunda, 7 bin 328 öğretmenin görev yaptığı "tercih danışmanlığı komisyonları" kuruldu.
İllerin ve ilçelerin ulaşımı kolay okullarında açılan komisyonlar, mesai saatlerinde çalışacak. Ulaşımı zor olan yerlerde de mobil komisyonlar hizmet verecek.
Komisyonlar, tercih yapılacak okulların fiziki koşulları, ulaşımı, yüzdelik dilimi gibi bilgiler konusunda öğrenci ve velilere yardımcı oluyor. Komisyonlar, ayrıca öğrencinin kendini tanıması, becerilerini fark etmesi, bir üst eğitim olan üniversiteden beklentilerini, tercihi yapılacak okulun mezuniyet sonrası istihdam ilişkilerini, okulun yakın ve uzak çevresini, öğrencinin lise sonrası hedeflerinin belirlenmesi konusunda da rehberlik hizmeti veriyor. Öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas başarı puanı ile tercih yapabileceği okullar konusunda da destek veriliyor.
Lise müdürleri velileri ağırlayacak
Ankara'nın Çankaya ilçesinde Namık Kemal Ortaokulu'nda kurulan tercih danışmanlığı komisyonunun çalışmalarına ilişkin bilgi veren Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yılmaz, başta Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) olmak üzere ilçenin her mahallesinde kurulan bir okulda olmak üzere çalışmalara başladıklarını belirtti.
Sabahın erken saatlerinden itibaren öğrencilerin velileriyle birlikte bu merkezlere ziyaretlerine başladıklarını belirten Yılmaz, "Burada velilerimize öncelikle okullarla ilgili bilgiler veriyoruz. Bu bilgileri verirken, öğrencilere önce tercih edecekleri okulları gezmelerini istiyoruz. Bunun için tüm liselere talimat verdik. Lise müdürlerimiz velileri ağırlayıp okulu gezdirip, bölümleri tanıtacaklar. İkinci aşamada, velilerimiz ve öğrencilerimiz tekrar komisyonlara gelerek tercihleri konusunda bilgi alacaklar" dedi.
Kaynaştırma eğitimi alacak ve engelli öğrenciler için de önlem aldıklarını ifade eden Yılmaz, RAM'larda da bu öğrenciler için komisyon oluşturduklarını bildirdi.
Öğrenci ve veliler komisyonlardan memnun
Lise tercihi yapacak öğrencilerden Eda Özbakır, TEOG puanına uygun bir okula yerleşip yerleşemeyeceğini öğrenmek için komisyona başvurduğunu bildirdi.
Veli Mine Kurtuluş ise TEOG sisteminin tamamen okul ağırlıklı bir yapı olduğuna işaret ederek, "Komisyonları tam olarak donanımlı ve hazırlıklı bulduk. Tüm sorularımıza cevap alabiliyoruz" diye konuştu. Öğrenci Tuna Kurtuluş da evine yakın bir okula devam etmek istediğini, rehber öğretmeninin tavsiyesiyle yüzdelik dilimin biraz üzerindeki bir okuldan itibaren tercihlerini yapacağını söyledi.
Rehber öğretmenlerden Kadir Altay da, puanını ve yüzdelik dilimini öğrendikten sonra öğrencinin gitmek istediği eğitim kurumuna göre okul türlerini belirleyip öğrencilere bilgi verdiklerini aktardı.
AA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.